1
 
Phad Thai Koong Sod - Podsmażany tajski makaron z krewetkami
Danie główne Od:TAJLANDIA (7) Odsłon:648 Dodano:2011-11-04

 
Kuchnia świata
Kuchnia tajska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
makaron ryżowy 100 gram
krewetki 6 sztuk
tofu 1/2 filiżanki
marynowana biała rzodkiew 4 łyżki
olej roślinny 3 łyżki
prażone orzeszki ziemne 4 łyżki
syrop z cukru palmowego 4 łyżki
pasta z tamaryndowca 4 łyżki
sos rybny 4 łyżki
suszona czerwona chili 1/2 łyżeczki
kiełki fasoli 1 filiżanka
chiński szczypiorek 1/4 filiżanki
świeże warzywa jako przystawka  
Phad Thai Koong Sod - Podsmażany tajski makaron z krewetkami
Sposób przyrządzenia
PHAD THAI KOONG SOD
czyli. "Podsmażany tajski makaron z krewetkami"

Obierz 6 średniej wielkości krewetki.

Pokrój tofu w kostkę.

Cienko posiecz marynowaną białą rzodkiew.

Grubo rozdrobnij prażone orzeszki ziemne.

Chiński szczypiorek pokrój na 2 cm kawałki.

Zmielić suszoną czerwoną paprykę chili.

Namocz makaron, aż będzie miękki, następnie odsącz.

Wykorzystując wok, podsmaż tofu na niewielkiej ilości oleju aż do złocistego brązu, następnie dodaj marynowaną rzodkiew.

Dopraw syropem z cukru palmowego, sosem rybnym, pastą z tamaryndowca i mieloną, czerwoną chili.

Dodaj krewetki i kontynuuj smażenie, aż będą gotowe.

Dodaj i delikatnie podsmaż namoczony makaron, dolej nieco wody.

Następnie przesuń potrawę na zewnątrz woka.

Wbij jajka, a kiedy zaczną się ścinać, szybko je zamieszaj i dalej smaż z dodanymi kiełkami fasoli i szczypiorkiem.

Podaj potrawę na półmisku posypując ją kruszonymi orzeszkami ziemnymi - ze świeżymi warzywami jako przystawkę.


DOBRA RADA:

- Cienki makaron ryżowy zanurzamy w wodzie na 2-3 minut. W trakcie smażenia sprawdzamy, czy nie jest za suchy, w miarę potrzeby dolewamy nieco wody.

- Syrop robi się gotując 200g cukru palmowego w filiżance wody, aż osiągnie odpowiednią gęstość.


* Sos Phad Thai (w butelce) jest dostępny w Polsce w sklepach a żywnością orientalną.


ZAWARTOŚĆ ODŻYWCZA:

# Białko ........................... 26.0 g
#Tłuszcz .......................... 28.0 g
#Węglowodany ................ 46.5 g
#Minerały:
Wapń ......... 128.0 mg
Fosfor ........ 213.0 mg
Żelazo ........... 4.0 mg

#Witamina C ................. 3.0 mg
#Błonnik .......................... 0.9 g


OGÓLNA WARTOŚĆ KALORYCZNA: 540 Kcal
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ