2
 
Sernik pomarańczowy 2
Danie główne Od:Kabaczek (16) Odsłon:805 Dodano:2011-07-02

 
Kuchnia świata
Kuchnia chińska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
kurczak 1.5 kg
bulion z kurczaka 800-900 ml
sos sojowy jasny 1 szklanka
sos sojowy ciemny 1 szklanka
wino ryżowe 1 szklanka
cukier brązowy 1/4 szklanki
cebula dymek pokrojona razem ze szczypiorem na kilkucentymetrowe kawałki 1 pęczek
imbir 6 plasterków
skórka z jednej pomarańczy cienko obrana
sól (najlepiej morska) 1 łyżka
goździki 2 sztuki
anyż 2 gwiazdki
papryczka chilli suszona 1 sztuka
pieprz czarny 1/2 łyżeczki
Sernik pomarańczowy 2
Sposób przyrządzenia
Tuszkę kurczaka umyj na zewnątrz i od środka. Delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Pozostałe składniki połącz w dużym rondlu, zagotuj, stale mieszając. Włóż kurczaka piersią do dołu, zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia, pozostaw kurczaka w zalewie około 30 minut (cały czas pod pokrywką). Odwróć kurczaka, ponownie przykryj, pozostaw na kolejne 15 minut. Wyjmij kurczaka z garnka, a zalewę pozostaw. Tuszkę pokrój na nieduże porcje. Skrop częścią zalewy, w której kurczak się gotował, ułóż na półmisku. Pozostałą zalewę przecedź przez gęste sitko, podawaj jako sos do mięsa.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ