7
Tom-yum Koong - Pikantna zupa krewetkowa

Kuchnia świata
Kuchnia tajska
Inne
Wegetariańskie
Kuchnia tajska
Inne
Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
krewetki królewskie 10-15 sztuk
korzeń galangala 5-6 plastrów
trawa cytrynowa 2-3 pędy
listki limetki kaffir 3-4 sztuki
woda 2.5 szklanki
pasta chili 1/4 filiżanki
sos rybny 3 łyżki
sok z limonki 3 łyżki
tajskie chili 5 sztuk
liść kolendry 2-3 sztuki
korzeń galangala 5-6 plastrów
trawa cytrynowa 2-3 pędy
listki limetki kaffir 3-4 sztuki
woda 2.5 szklanki
pasta chili 1/4 filiżanki
sos rybny 3 łyżki
sok z limonki 3 łyżki
tajskie chili 5 sztuk
liść kolendry 2-3 sztuki

Sposób przyrządzenia
Obrać krewetki królewskie
Korzeń galangala pokroić w plastry
Pędy trawy cytrynowej pociąć na kawałki
Posiekać listki limetki kaffir
Podsmażyć pastę chili
Posiekać 5 szt. tajskich chili
Wrzuć galangal, trawę cytrynową i liście kaffir do wody, a kiedy się zagotuje, włóż krewetki.
Gdy krewetki się ugotują, dopraw potrawę smażoną pastą chili, sosem rybnym i sokiem z limonek.
Udekoruj rozdrobnionymi chili i liśćmi kolendry.
Podaj na stół jak najszybciej.
DOBRA RADA:
- Dodanie większej ilości trawy cytrynowej i chili zwiększy wyrazistość smaku.
- Do potrawy można dodać mleko, redukując o połowę ilość wody, lub same mleko bez wody, co uczyni zupę bardziej zawiesistą.
* Pasta Tom-yun Koong (w torebkach i słoikach) jest dostępna w pobliskich sklepach z żywnością orientalną.
ZAWARTOŚĆ ODŻYWCZA:
# Białko ........................... 6.5 g
#Tłuszcz .......................... 0.6 g
#Węglowodany ................ 1.9 g
#Minerały:
Wapń .......... 29.0 mg
Fosfor ......... 84.0 mg
Żelazo ........... 1.0 mg
#Witamina C ................. 6.0 mg
#Błonnik .......................... 0.4 g
OGÓLNA WARTOŚĆ KALORYCZNA: 55 Kcal
Korzeń galangala pokroić w plastry
Pędy trawy cytrynowej pociąć na kawałki
Posiekać listki limetki kaffir
Podsmażyć pastę chili
Posiekać 5 szt. tajskich chili
Wrzuć galangal, trawę cytrynową i liście kaffir do wody, a kiedy się zagotuje, włóż krewetki.
Gdy krewetki się ugotują, dopraw potrawę smażoną pastą chili, sosem rybnym i sokiem z limonek.
Udekoruj rozdrobnionymi chili i liśćmi kolendry.
Podaj na stół jak najszybciej.
DOBRA RADA:
- Dodanie większej ilości trawy cytrynowej i chili zwiększy wyrazistość smaku.
- Do potrawy można dodać mleko, redukując o połowę ilość wody, lub same mleko bez wody, co uczyni zupę bardziej zawiesistą.
* Pasta Tom-yun Koong (w torebkach i słoikach) jest dostępna w pobliskich sklepach z żywnością orientalną.
ZAWARTOŚĆ ODŻYWCZA:
# Białko ........................... 6.5 g
#Tłuszcz .......................... 0.6 g
#Węglowodany ................ 1.9 g
#Minerały:
Wapń .......... 29.0 mg
Fosfor ......... 84.0 mg
Żelazo ........... 1.0 mg
#Witamina C ................. 6.0 mg
#Błonnik .......................... 0.4 g
OGÓLNA WARTOŚĆ KALORYCZNA: 55 Kcal
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ