7
 
Tom-yum Koong - Pikantna zupa krewetkowa
Zupa Od:TAJLANDIA (7) Odsłon:982 Dodano:2011-11-22

 
Kuchnia świata
Kuchnia tajska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
krewetki królewskie 10-15 sztuk
korzeń galangala 5-6 plastrów
trawa cytrynowa 2-3 pędy
listki limetki kaffir 3-4 sztuki
woda 2.5 szklanki
pasta chili 1/4 filiżanki
sos rybny 3 łyżki
sok z limonki 3 łyżki
tajskie chili 5 sztuk
liść kolendry 2-3 sztuki
Tom-yum Koong - Pikantna zupa krewetkowa
Sposób przyrządzenia
Obrać krewetki królewskie
Korzeń galangala pokroić w plastry
Pędy trawy cytrynowej pociąć na kawałki
Posiekać listki limetki kaffir
Podsmażyć pastę chili
Posiekać 5 szt. tajskich chili

Wrzuć galangal, trawę cytrynową i liście kaffir do wody, a kiedy się zagotuje, włóż krewetki.

Gdy krewetki się ugotują, dopraw potrawę smażoną pastą chili, sosem rybnym i sokiem z limonek.

Udekoruj rozdrobnionymi chili i liśćmi kolendry.

Podaj na stół jak najszybciej.


DOBRA RADA:

- Dodanie większej ilości trawy cytrynowej i chili zwiększy wyrazistość smaku.

- Do potrawy można dodać mleko, redukując o połowę ilość wody, lub same mleko bez wody, co uczyni zupę bardziej zawiesistą.


* Pasta Tom-yun Koong (w torebkach i słoikach) jest dostępna w pobliskich sklepach z żywnością orientalną.


ZAWARTOŚĆ ODŻYWCZA:

# Białko ........................... 6.5 g
#Tłuszcz .......................... 0.6 g
#Węglowodany ................ 1.9 g
#Minerały:
Wapń .......... 29.0 mg
Fosfor ......... 84.0 mg
Żelazo ........... 1.0 mg

#Witamina C ................. 6.0 mg
#Błonnik .......................... 0.4 g


OGÓLNA WARTOŚĆ KALORYCZNA: 55 Kcal
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ