0
 
Schab z morelami 2
Deser Od:Kabaczek (16) Odsłon:597 Dodano:2011-06-26

 
Kuchnia świata
Kuchnia polska
Inne
Boże narodzenie, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
mąka 1 kg
drożdże 150 gram
mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło 1 kostka
jajko 5 sztuk
żółtko 2 sztuki
skórka cytrynowa
rodzynki 1 garść
olej 0.5 szklanki
masło do posmarowania formy
garść bułki tartej do ciasta
Schab z morelami 2
Sposób przyrządzenia
Dodaj do drożdży łyżeczkę cukru i utrzyj z dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w sporej misce pod ściereczką. W garnku podgrzej mleko, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja i żółtka, zamieszaj. Na końcu dodaj wyrośnięte drożdże, wmieszaj w ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem. Cytryny umyj i sparz, skórkę zetrzyj na tarce. Włącz piekarnik. Formy do ciasta wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, nadmiar bułki wysyp. Gdy ciasto podrośnie, zacznij wyrabianie. Rodzynki odsącz, oprósz mąką. Do ciasta dodaj skórkę cytrynową, rodzynki, ewentualnie zapach waniliowy. Gotowe ciasto przełóż do form. Wypełnij jedynie do dwóch trzecich wysokości. Postaw w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wierzch ciasta posmaruj delikatnie roztrzepanym jajem. Wstaw do piekarnika o temperaturze ok. 180 stopni C i zwiększ ją do 200 stopni C. Ciasto będzie się piekło około 30 minut.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ