0
 
Schab w sosie śliwkowym
Deser Od:Kabaczek (16) Odsłon:574 Dodano:2011-06-25

 
Kuchnia świata
Kuchnia polska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
jajko 1 sztuka
żółtko 2 sztuki
ocet 1 łyżka
rum 2 łyżki
cukier 2 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
śmietana 1/3 szklanki
masło zmiękczone 2 łyżki
mąka 280 gram
smalec do smażenia 900 gram
cukier puder do posypania
Schab w sosie śliwkowym
Sposób przyrządzenia
W dużej misce ubij jajko i żółtka, a następnie dodaj ocet, rum, cukier, sól i śmietanę. Dobrze wymieszaj. Włóż zmiękczone masło i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Stopniowo, po jednej szklance wsyp mąkę i dalej mieszaj tak długo, aż uformuje się w kulę i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto przykryj miską i odstaw na około 10 minut. Następnie podziel je na 5 kawałków. Po kolei każdy kawałek rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy na możliwie cienki i długi placek. Gdyby ciasto się kleiło, należy posypać je mąką. Smalec włóż do dużego, ciężkiego rondla i rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Faworki połóż na tłuszcz, kilka razy obróć, gdy ciasto spęcznieje i nabierze złocistobrązowego koloru wyjmij. Trwa to bardzo krótko, nie dłużej niż 10-15 sekund. Usmażone wyjmij z tłuszczu i umieść na bibule, która wchłania cały tłuszcz. Gdy pierwsza partia faworków jest już usmażona i osączona z tłuszczu, posyp je (z obu stron) cukrem pudrem i odstaw. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta. Postępuj tak samo jak z pierwszym. Wszystkie te czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ