30
Tom-kha Kai - Kurczak na ostro w zupie kokosowej

Kuchnia świata
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
filet z kurczaka 200 gram
mleczko kokosowe 2 filiżanki
woda 1 filiżanka
młody galanga 1/2 filiżanki
liście limetki kaffir "kilka sztuk"
pędy trawy cytrynowej 2.5 sztuki
sos rybny 2 łyżki
sok z limonek 2-3 łyżki
tajskie chili 5-7 sztuk
liście kolendry  
mleczko kokosowe 2 filiżanki
woda 1 filiżanka
młody galanga 1/2 filiżanki
liście limetki kaffir "kilka sztuk"
pędy trawy cytrynowej 2.5 sztuki
sos rybny 2 łyżki
sok z limonek 2-3 łyżki
tajskie chili 5-7 sztuk
liście kolendry  

Sposób przyrządzenia
Pociąć filet z kurczaka na nieduże kawalki
Cienko pokroić galangala
Posiekać liście limetki kaffir
Pociąć na kawałki pędy trawy cytrynowej
Posiekać tajskie chili
Zagotuj mleczko kokosowe z wodą.
Dodaj galangal, trawę cytrynową i liście kaffir.
Kiedy wszystko się powtórnie zagotuje, włóż kawałki kurczaka i gotuj aż staną się miękkie.
Dopraw potrawę sosem rybnym, następnie zdejmij z ognia.
Dodaj sok z limonek i rozdrobnione chili.
Potrawę podaj na stół przybraną liśćmi kolendry.
DOBRA RADA:
Ponieważ wymienione warzywa tajskie są u nas trudno dostępne, wygodnie jest użyć gotowej pasty Tom-kha, która zawiera wszystkie te warzywa w odpowiedniej proporcji.
Przygotowanie zupy jest wtedy łatwiejsze:
Jak poprzednio, gotujemy kurczaka w rozcieńczonym mleczku kokosowym, pastę dodajemy stopniowo sprawdzając, czy smak i ostrość zupy już nam odpowiada.
Na koniec dodajemy sok z limonek, chili i ewentualnie sos rybny (ale nie wszyscy go akceptują).
Dodatek liści świeżej kolendry dopełni smaku potrawy.
* Mleczko kokosowe w puszkach lub kartonach, pasta Tom-kha w torebkach 50g lub pojemnikach 400g, sos rybny, świeża lub mrożona trawa cytrynowa, mrożony zestaw warzyw tajskich - dostępne są w sklepach z żywnością orientalną.
ZAWARTOŚĆ ODŻYWCZA:
# Białko ........................... 18.8 g
#Tłuszcz .......................... 10.9 g
#Węglowodany .................. 5.8 g
#Minerały:
Wapń .......... 12.0 mg
Fosfor ......... 44.2 mg
Żelazo ........... 1.9 mg
#Witamina C ................. 5.0 mg
#Błonnik ..........................
OGÓLNA WARTOŚĆ KALORYCZNA: 173,6 Kcal
Cienko pokroić galangala
Posiekać liście limetki kaffir
Pociąć na kawałki pędy trawy cytrynowej
Posiekać tajskie chili
Zagotuj mleczko kokosowe z wodą.
Dodaj galangal, trawę cytrynową i liście kaffir.
Kiedy wszystko się powtórnie zagotuje, włóż kawałki kurczaka i gotuj aż staną się miękkie.
Dopraw potrawę sosem rybnym, następnie zdejmij z ognia.
Dodaj sok z limonek i rozdrobnione chili.
Potrawę podaj na stół przybraną liśćmi kolendry.
DOBRA RADA:
Ponieważ wymienione warzywa tajskie są u nas trudno dostępne, wygodnie jest użyć gotowej pasty Tom-kha, która zawiera wszystkie te warzywa w odpowiedniej proporcji.
Przygotowanie zupy jest wtedy łatwiejsze:
Jak poprzednio, gotujemy kurczaka w rozcieńczonym mleczku kokosowym, pastę dodajemy stopniowo sprawdzając, czy smak i ostrość zupy już nam odpowiada.
Na koniec dodajemy sok z limonek, chili i ewentualnie sos rybny (ale nie wszyscy go akceptują).
Dodatek liści świeżej kolendry dopełni smaku potrawy.
* Mleczko kokosowe w puszkach lub kartonach, pasta Tom-kha w torebkach 50g lub pojemnikach 400g, sos rybny, świeża lub mrożona trawa cytrynowa, mrożony zestaw warzyw tajskich - dostępne są w sklepach z żywnością orientalną.
ZAWARTOŚĆ ODŻYWCZA:
# Białko ........................... 18.8 g
#Tłuszcz .......................... 10.9 g
#Węglowodany .................. 5.8 g
#Minerały:
Wapń .......... 12.0 mg
Fosfor ......... 44.2 mg
Żelazo ........... 1.9 mg
#Witamina C ................. 5.0 mg
#Błonnik ..........................
OGÓLNA WARTOŚĆ KALORYCZNA: 173,6 Kcal
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ