5
Przygotowania czas zacząć! Masa makowa według Kuchni Polskiej

Kuchnia świata
Kuchnia polska
Inne
Boże narodzenie
Kuchnia polska
Inne
Boże narodzenie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
mak 50 dekagram
margaryna lub masło 5 dekagram
cukier 30 dekagram
skórka z cytryny  
skórka z pomarańczy  
cukier waniliowy  
olejek migdałowy  
rodzynki 3 dekagram
margaryna lub masło 5 dekagram
cukier 30 dekagram
skórka z cytryny  
skórka z pomarańczy  
cukier waniliowy  
olejek migdałowy  
rodzynki 3 dekagram

Sposób przyrządzenia
Ostatnie dni przed Świętami, to istny zawrót głowy. Ostatnie zakupy, lepienie pierogów, ubieranie choinki, sprzątanie... czasu zawsze jest za mało. Przygotowania zacząć możemy już wcześniej, nawet te kuchenne, a przede wszystkim te najbardziej pracochłonne.
Makowiec nie należał kiedyś do moich ulubionych, a to za sprawą rodzynek, do których prawdopodobnie musiałam dorosnąć. Teraz jest już inaczej. Urzeka mnie migdałowy aromat, lekki posmak skórek cytrynowej, pomarańczowej i niesamowicie efektowny wygląd strucli.
Nadzienie możemy przygotować parę dni wcześniej. Zamknąć w hermetycznym pudełku i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu. Przed pieczeniem wystarczy wymieszać z dwoma białkami, nałożyć na przygotowane ciasto i zawinąć.
Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach ( w moim przypadku, troszkę ponad godzinę). Odcedzić przez sito, starannie odsączyć, zmielić dwukrotnie. Włożyć do rondla ze stopionym tłuszczem, dodać cukier, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, cukier waniliowy, rodzynki (można dodać 3-4 łyżki miodu). Smażyć 10-15 minut ciągle mieszając. Ostudzić i przełożyć do hermetycznego opakowania. Wstawić w chłodne miejsce.
Makowiec nie należał kiedyś do moich ulubionych, a to za sprawą rodzynek, do których prawdopodobnie musiałam dorosnąć. Teraz jest już inaczej. Urzeka mnie migdałowy aromat, lekki posmak skórek cytrynowej, pomarańczowej i niesamowicie efektowny wygląd strucli.
Nadzienie możemy przygotować parę dni wcześniej. Zamknąć w hermetycznym pudełku i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu. Przed pieczeniem wystarczy wymieszać z dwoma białkami, nałożyć na przygotowane ciasto i zawinąć.
Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach ( w moim przypadku, troszkę ponad godzinę). Odcedzić przez sito, starannie odsączyć, zmielić dwukrotnie. Włożyć do rondla ze stopionym tłuszczem, dodać cukier, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, cukier waniliowy, rodzynki (można dodać 3-4 łyżki miodu). Smażyć 10-15 minut ciągle mieszając. Ostudzić i przełożyć do hermetycznego opakowania. Wstawić w chłodne miejsce.
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ