6
 
Szagówki z szparagami pod parmezanem
Danie główne Od:btmp (9) Odsłon:837 Dodano:2012-05-31

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemnia  
1.5 szklanki maki  
1 jajko  
Pęczek szparagów  
100 ml kwaśnej śmietany  
80 ml mleka  
100 g szynki  
1/2 kostki serka topionego  
tarty parmezan  
koperek  
szczypiorek  
Szagówki z szparagami pod parmezanem
Sposób przyrządzenia
Ugotowane wcześniej, zimne ziemniaki przecieramy i dodajemy do nich 1 jajko oraz szklankę maki. Doprawiamy szczyptą soli i łączymy wszystkie składniki. W zależności od wilgotności ziemniaków możemy dodać jeszcze mąki. Ciasto powinno być jednolite i lekko klejące.
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnice i formujemy wałki, odcinamy w poprzek paseczki kluseczek, które następnie wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 3-4minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Umyte i obrane szparagi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie pamiętając, iż ich główki powinny zostać zanurzone we wrzątku dopiero w połowie czasu gotowania. Można zatem pokroić szparagi na kawałki i wrzucać je w odpowiednich odstępach czasu bądź skorzystać ze specjalnego garnka do gotowania szparag.

Sos:
Plastry szynki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła, dodajemy śmietanę i serek. Jeżeli sos okaże się za gęsty rozrabiamy mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Szagówki i szparagi podajemy w jednej miseczce zalane sosem z szynką, posypujemy parmezanem, koperkiem i szczypiorkiem.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ