14
Babeczki z toffi i suszoną śliwką

Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne
Boże narodzenie, Dla dzieci
Kuchnia pozostałe
Inne
Boże narodzenie, Dla dzieci
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
mąka 250 gram
masło 150 gram
szczypta soli  
cukier puder 3 łyżki
jajko 1 sztuka
suszone śliwki 12 sztuk
masa toffi  
czekolada mleczna 1 tabliczka
mleko 35 ml
masło 150 gram
szczypta soli  
cukier puder 3 łyżki
jajko 1 sztuka
suszone śliwki 12 sztuk
masa toffi  
czekolada mleczna 1 tabliczka
mleko 35 ml

Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiewamy i łączymy ze wszystkimi składnikami. Zagniatamy ciasto na gładką masę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Przygotowujemy foremki smarując je tłuszczem i oprószając mąką, ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy za pomocą szklanki koła, które układamy w foremkach. Nakłuwamy widelcem. Na każda babeczkę kładziemy kawałek pergaminu i wsypujemy groch (dzięki temu ciasto nie urośnie zbytnio i powstaną słodkie miseczki do wypełniania). Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, po tym czasie wyciągamy, usuwamy groch i na dnie każdej foremki układamy suszoną śliwkę. Wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika, do zarumienienia. Ostudzone babeczki napełniamy łyżką masy toffi i zalewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 30ml mleka czekoladą.
Smacznego!
Smacznego!
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ