9
 
Kotlet Schabowy
Danie główne Od:Muffinek (6) Odsłon:1097 Dodano:2012-01-10

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Dla dzieci
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Plastry schabu bez kości 4  
Sól 1/2 łyżeczka
Pieprz 1/2 łyżeczka
Papryka ostra 1/2 łyzeczka
Pieprz czosnkowy 1 szczypta
bułka tarta  
Mąka 6 łyżek
Olej roślinny  
Kotlet Schabowy
Sposób przyrządzenia
Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.Obtaczamy mięso w mące. Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia. Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na talerz. Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ