11
 
Jajecznica z warzywami
Danie główne Od:thunder (13) Odsłon:1132 Dodano:2012-01-11

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Dla dzieci
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
jajka 6  
pieczarki 4  
papryka czerwona 1  
duży pomidor 1  
cebula dymka 2  
szczypiorek 1  
pieprz 1 szczypta
sól  
Jajecznica z warzywami
Sposób przyrządzenia
Dymki pokroić w drobne prążki, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w jak najcieńsze plastry pieczarki, posolić, pozostawić do odparowania. W między czasie pokroić paprykę w paski, dodać do pieczarek. Razem podduszać, tak długo, aż patelnia zacznie być sucha. Dodać pokrojonego na kawałki pomidora, podsmażyć "do suchości".

Drugi wariant i chyba nawet lepszy - to dodać zimnego pomidora już do gotowej jajecznicy.

Do przygotowanych na patelni warzyw wlewamy wcześniej rozbite do miski i roztrzepane nieco jajka. Solimy, dodajemy pieprz (opcjonalnie) i przygotowujemy jajecznicę - według uznania mniej lub bardziej "ściętą".

Należy pamiętać, że ten rodzaj wymaga więcej soli, niż zwykła jajecznica, ze względu na warzywa.

Warto zaczekać, szczególnie przed dodaniem jajek, aby dodatki były dobrze odparowane, inaczej jajecznica brzydko podejdzie wodą.



Przygotowaną, posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem i gotowe :)

Świetne na śniadanie w ogrodzie :)
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ