3
 
Szaszłyki z kalmarów i krewetek
Danie główne Od:Shrink (18) Odsłon:755 Dodano:2012-01-13

 
Kuchnia świata
Kuchnia japońska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
oczyszczonych tub kalmarów 6  
dużych krewetek – obranych ze skorupki i pozbawionych żyłek 6  
małe ośmiorniczki 2  
kilka pokrojonych na kawałki łodyg trawy cytrynowej i dwie łodygi w całości  
liści świeżej bazylii 6  
sos pomidorowy  
oliwa  
oliwa truflowa  
zmiażdżony czosnek. świeży tymianek. rozmaryn i liście laurowe  
sól do smaku sok z cytryny  
Szaszłyki z kalmarów i krewetek
Sposób przyrządzenia
Do posolonych wewnątrz tub kalmarów wkładamy po kawałku trawy cytrynowej, liść bazylii i trochę sosu pomidorowego. Wlewamy trochę oliwy truflowej i wkładamy posoloną krewetkę. Nabijamy tuby na łodygi trawy cytrynowej i kładziemy na talerzu. Smarujemy szaszłyczki sosem pomidorowym, polewamy zwykłą oliwą, posypujemy czosnkiem i ziołami, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, aby się zamarynowały. Rozgrzewamy na patelni oliwę i rumienimy szaszłyczki z jednej strony. Następnie je odwracamy, dodajemy zioła, w których się marynowały, oraz ośmiorniczki. Kiedy szaszłyczki zrumienią się z drugiej strony, wstawiamy je do piekarnika na 3-5 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny i polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

inspirowane „Chef Academy”
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ