0
Tokajskie kotlety schabowe

Kuchnia świata
Kuchnia francuska
Inne
Wegetariańskie
Kuchnia francuska
Inne
Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
mąka 1.5 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 9 łyżek
kremówka 0.5 litra
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
rum 4 łyżki
rodzynki 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
jabłko słodkie 4 sztuki
cukier 1 szklanka
margaryna 9 łyżek
kremówka 0.5 litra
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie
rum 4 łyżki
rodzynki 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
jabłko słodkie 4 sztuki

Sposób przyrządzenia
Osiem łyżek margaryny zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Ubij jajko. Po środku kopczyka mąki zrób wgłębienie i wlej jajko, wsyp 5 łyżek cukru i dodaj margarynę. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Umyj rodzynki i osuszone polej rumem. Obierz jabłka. Oczyść z gniazd nasiennych i podziel na połówki. Wysmaruj margaryną tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wylep nim tortownicę, wysoko zawijając brzegi. Na cieście ułóż ciasno obok siebie jabłka wgłębieniami do góry. Umieść w nich nasączone rumem rodzynki. 1/3 śmietanki wymieszaj z budyniem. Pozostała zagotuj razem z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i łyżką margaryny. Do gotującego mleka wlej rozrobiony budyń i zagotuj. Gorącym budyniem zalej jabłka. Piecz ok. 60-70 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto należy przygotować dzień przed podaniem i przez ten czas pozostawić je w formie.
Galeria
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ