3
 
Bałkański chłodnik koperkowy
Sałatka Od:Anabella (9) Odsłon:867 Dodano:2011-12-02

 
Kuchnia świata
Kuchnia francuska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
burak ugotowany 2 sztuki
sałata 1 główka
roszponki 2 garście
cykoria 2 sztuki
bagietka 12 kromek
masło
ser kozi twardy 200 gram
Sos:
sok z pół cytryny
ocet winny biały 1 łyżka
tymianek 1/2 łyżeczki
musztarda 1 łyżeczka
sól
pieprz
cukier 1 szczypta
oliwa z oliwek 1/2 szklanki
Bałkański chłodnik koperkowy
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki sosu oprócz oliwy wymieszać w słoiku. Dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać jeszcze raz. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Buraki obrać i pokroić w plastry, zalać częścią sosu i odstawić. Sałaty podzielić na listki, umyć, osuszyć. Kromki posmarować masłem i ułożone posmarowaną stroną do góry wstawić do piekarnika. Wyjąć, kiedy będą złoto-brązowe. Przełożyć na drugą stronę, na każdej kromce ułożyć kawałek sera, wstawić do piekarnika. W dużej misce wymieszać sałaty z sosem. Na talerzykach układać kilka plastrów buraków, na nich - górkę sałaty. Kiedy ser się przypiecze, wyjąć grzanki i układać na sałacie.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ