3
Bałkański chłodnik koperkowy

Kuchnia świata
Kuchnia francuska
Inne
Wegetariańskie
Kuchnia francuska
Inne
Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
burak ugotowany 2 sztuki
sałata 1 główka
roszponki 2 garście
cykoria 2 sztuki
bagietka 12 kromek
masło
ser kozi twardy 200 gram
Sos:
sok z pół cytryny
ocet winny biały 1 łyżka
tymianek 1/2 łyżeczki
musztarda 1 łyżeczka
sól
pieprz
cukier 1 szczypta
oliwa z oliwek 1/2 szklanki
sałata 1 główka
roszponki 2 garście
cykoria 2 sztuki
bagietka 12 kromek
masło
ser kozi twardy 200 gram
Sos:
sok z pół cytryny
ocet winny biały 1 łyżka
tymianek 1/2 łyżeczki
musztarda 1 łyżeczka
sól
pieprz
cukier 1 szczypta
oliwa z oliwek 1/2 szklanki

Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki sosu oprócz oliwy wymieszać w słoiku. Dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać jeszcze raz. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Buraki obrać i pokroić w plastry, zalać częścią sosu i odstawić. Sałaty podzielić na listki, umyć, osuszyć. Kromki posmarować masłem i ułożone posmarowaną stroną do góry wstawić do piekarnika. Wyjąć, kiedy będą złoto-brązowe. Przełożyć na drugą stronę, na każdej kromce ułożyć kawałek sera, wstawić do piekarnika. W dużej misce wymieszać sałaty z sosem. Na talerzykach układać kilka plastrów buraków, na nich - górkę sałaty. Kiedy ser się przypiecze, wyjąć grzanki i układać na sałacie.
Galeria
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ