1
 
Bakłażany zapiekane 2
Deser Od:Anabella (9) Odsłon:626 Dodano:2011-12-01

 
Kuchnia świata
Kuchnia australijska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
cukier brązowy 1 szklanka
jajko 2 sztuki
syrop klonowy 1 szklanka
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 szczypta
cynamon mielony 1 łyżeczka
orzechy grubo posiekane 15 dag
soda oczyszczona 1 łyżeczka
maślanka 3 szklanki
jabłko obrane i posiekane 2 sztuki
Oraz:
masło 2 dag
cukier brązowy 2 łyżki
jabłko nie obrane i pokrojone na cząstki 2 sztuki
orzechy grubo pokrojone 10 dag
masło do formy
Bakłażany zapiekane 2
Sposób przyrządzenia
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Nasmaruj masłem lub oliwą formę na mufinki (z 12 dołkami). Następnie przygotuj ciasto: utrzyj cukier z jajkami i syropem. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i posiekane orzechy. Wsyp sodę do maślanki, mieszaj, aż się rozpuści. Wlej maślankę do mąki z orzechami, połącz z masą jajeczną i posiekanymi jabłkami. Wymieszaj. Ciastem napełnij dołki formy na mufinki, piecz 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika, pozostaw ciastka w formie na 5 minut, a potem wyjmij i ostudź całkowicie. Następnie zrób polewę: wsyp cukier do rondelka, dodaj masło, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj cząstki jabłek, gotuj, aż będą miękkie, a syrop zgęstnieje. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj, aby całe pokryły się syropem.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ