0
 
Alioli con azafran – sos z szafranem
Przystawka Od:Malwinka 89 (5) Odsłon:812 Dodano:2011-12-08

 
Kuchnia świata
Kuchnia włoska
Inne
Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
kalafior 1 kg
masło 60 gram
cebula 0.5 sztuki
śmietana 125 ml
mąka 25 gram
mleko 250 ml
sól
pieprz
gałka muszkatołowa 0.5 łyżeczki
jajka 3 sztuki
żółtko 1 sztuka
ser parmezan 25 gram
wrzątek
sos toskański pomidorowy
Alioli con azafran – sos z szafranem
Sposób przyrządzenia
Drobno posiekaj cebulę. Ubij lekko jedno żółtko. Zetrzyj ser na tarce. Kalafiora gotuj przez 8-10 minut (do miękkości) w dużej ilości posolonej wody. Odcedzony kalafior zmiksuj mikserem lub bardzo dokładnie uduś - tak by powstało kalafiorowe puree. Cebulę zrumień na patelni przy użyciu około 25 g masła. Dodaj piure z kalafiora i gotuj 3-4 minuty Następnie dodaj śmietanę i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż piure do miski i odstaw na pewien czas do przestygnięcia. Na roztopionym maśle - ponownie około 25 g - podsmaż mąkę, a następnie ciągle mieszając dolewaj mleko. Smaż mieszając do zgęstnienia sosu. Przypraw solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową i dodaj do piure z kalafiora. Posyp tartym serem (lepiej, jeśli kupisz ser w kawałku i samodzielnie go zetrzesz, wówczas będzie smaczniejszy od kupionego startego sera), wbij jajka i uprzednio przygotowane żółtko. Dobrze wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli trzeba. Wyłóż piure do okrągłej formy z kominkiem, wyłożonej folią spożywczą. Wierzch wyrównaj szpachelką. Formę włóż do pojemnika do pieczenia i wypełnij go wodą by sięgała do 3 wysokości formy. Włóż wszystko do piekarnika i piecz 50-60 minut w temperaturze 190°C. Sprawdzaj czy potrawa jest dobra za pomocą drewnianego patyczka i patrz czy po nakłuciu jest suchy. Gorącą formę pozostaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie umieść na niej dnem do góry płaski talerz i obróć szybko formę z talerzem. Zdejmij folię. Do środka potrawy wlej sos pomidorowy. Jeśli nie masz czasu ani chęci na przygotowanie sosu, kup sos pomidorowy Wanted, jego konsystencja i smak doskonale współgrają z kalafiorowym wypiekiem.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ