4
Brodetto

Kuchnia świata
Kuchnia bałkańska
Inne Boże narodzenie, Wielkanoc, Dla dzieci, Wegetariańskie
Kuchnia bałkańska
Inne Boże narodzenie, Wielkanoc, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
różnych ryb (morskich) i owoców morza 1.25 kg
oliwa z oliwek 4 łyżka
czosnku 3 ząbki
płatki czerwonego pieprzu 2 łyżka
duża cebula 1  
pietruszki 1 pęczek
pokrojone pomidory 2  
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
sól  
oliwa z oliwek 4 łyżka
czosnku 3 ząbki
płatki czerwonego pieprzu 2 łyżka
duża cebula 1  
pietruszki 1 pęczek
pokrojone pomidory 2  
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
sól  

Sposób przyrządzenia
Oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Wrzucić cebulę posiekaną w grubszą kostkę, zeszklić, następnie dodać pieprz, posiekany drobno czosnek i koncentrat. W międzyczasie pokroić ryby i owoce morza na równe kawałki. Na cebuli z przyprawami układać warstwowo ryby, zaczynając od tych, które mają najbardziej zwarte mięso, na wierzch kładziemy kalmary i małże lub inne owoce morza. Dodajemy pomidory i posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem około godziny. Podajemy na ciepło z polentą, ryżem lub makaronem.
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ