11
 
Pasztet wielkanocny
Przystawka Od:Krysieńka (4) Odsłon:3260 Dodano:2010-02-13

 
Kuchnia świata
Kuchnia polska
Inne
Wielkanoc, SmacznegoTV
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
boczek 0.5 kg
kurczak udka 0.5 kg
rostbef wołowy 0.5 kg
wątroba wieprzowa 250 g
cebula 2 sztuki
grzyby suszone 15-20 sztuk
bułka przenna 1.5 sztuki
jajko 2 sztuki
zioła prowansalskie 1 opakowanie
majeranek 3 łyżki
papryka chili w proszku 1.5 łyżki
papryka słodka w proszku 1.5 łyżki
masło
olej
pieprz
sól
Pasztet wielkanocny
Sposób przyrządzenia
Pasztet to dość pracochłonna potrawa pomimo tego co roku pojawią się na moim stole! Aby przygotować mój pasztet wielkanocny podsmażyć wszystkie mięsa. Najlepiej jeśli z udek kurczaka wykroisz tylko mięso, rostbef wołowy podsmażysz w całości, a boczek pokrojony w kostkę przesmażysz wraz z cebulką. Oczywiście nie zapomnijcie o przyprawieniu mięs ;) . Gdy zobaczysz, że mięsa się zrumieniły zdejmij patelnie z ognia i przełóż ich zawartości do dużego garnka (wraz z całym tłuszczem, który powstał w czasie podsmażania), następnie dodaj namoczone wcześniej grzyby i całość duś pod przykryciem przez około godzinę. W między czasie podgotuj wątróbkę, a gdy lekko przestygnie pokrój ją. Przedostatnim krokiem jest zmielenie uduszonych mięs oraz wątróbki. Podczas mielenia pamiętaj o dodaniu czerstwej bułki – jeśli ją namoczysz w tłuszczu z łatwością przejdzie przez oczka maszynki :) Gdy wszystkie mięsa masz już zmielone dopraw je jeszcze do smaku (w składnikach podałam proporcje zaproponowane przeze mnie) i dodaj wcześniej ubite na puszysta piane jajka. Całość wymieszaj i przełóż do dwóch foremek keksówek. Teraz pozostało już Tobie tylko pieczenie w temperaturze 150-180°C przez 2 godziny. Życzę smacznego ;)
sałatkę, ziemniaki czy frytki.


______________________________ SMACZNEGO.PL _____________________________

Jako przepyszny i już znacznie mniej pracochłonny dodatek do tej wielkanocnej potrawy Agata zaproponowała sos chrzanowy. Do jego przygotowania potrzebne Tobie będą:
-kwaśna śmietana 22% - 4 łyżki
-chrzan - 2 łyżki
-jajko - 3 sztuki
-szczypiorek - 1 pęczek
-pieprz
-sól

Przygotowanie tego sosu to dosłownie parę minut. Ugotowane na twardo jajka poszatkuj drobno (możesz je także zetrzeć na tarce – to wersja dla bardziej leniwych) następnie wymieszaj w miseczce wraz z chrzanem oraz śmietaną i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Teraz już tylko kropka nad i czyli drobno posiekany szczypiorek. Całość jeszcze raz przemieszaj i gotowa! Smacznego.pl
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ