9
Zupa kalafiorowa

Kuchnia świata
Kuchnia polska
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Kuchnia polska
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
marchew 1 sztuka
kalafior 500 gram
bulion warzywny 600 ml
mleko 125 ml
śmietana 125 ml
gałka muszkatołowa
szczypiorek
masło
sól
pieprz
czosnek 1 ząbek
marchew 1 sztuka
kalafior 500 gram
bulion warzywny 600 ml
mleko 125 ml
śmietana 125 ml
gałka muszkatołowa
szczypiorek
masło
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia
Rozpuścić masło w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek i od czasu do czasu mieszając, pozostawić pod przykryciem około 5 minut, aż będą miękkie. Dodać marchew i kalafior, zalać bulionem i całość zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 50 minut, do miękkości. Zupę lekko ostudzić, a następnie rozdrobnić, robiąc purẻe. Przelać zupę z powrotem do garnka. Dolać mleko i śmietanę. Podgrzać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podawać w ciepłych talerzach i ozdobić szczypiorkiem.
Galeria
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ