2
Czeski Hausovy Knedlik BIG

Kuchnia świata
Kuchnia czeska
Inne
Dla dzieci
Kuchnia czeska
Inne
Dla dzieci
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
letniego mleka 250 ml
drożdże 10 gram
cukier 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1.1.5 łyzeczka
mąka pszenna 350 gram
kajzerki czerstwej 1.5  
jajko 1  
drożdże 10 gram
cukier 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1.1.5 łyzeczka
mąka pszenna 350 gram
kajzerki czerstwej 1.5  
jajko 1  

Sposób przyrządzenia
W letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem, dosypać 2 łyżki mąki i proszek do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
Pokroić w drobną kosteczke bułeczke.
Do rozczynu dodać bułke, reszte mąki, jajko i sól. Dokładnie wyrobić. Ciasto zostawić w misce przykrytej folią plastikową i zostawic na wyrośnięcie ok . 2 h.
Z ciasta wyrobić Knedla i wrzucić go do wrzącej wody.
Gotujemy go po ok. 15 min z jednej i z drugiej strony.
UWAGA !!!! Knedel bardzo rośnie odczas gotowania, więc użyć duży garnek :)
Po ugotowaniu wyciagamy , kroimy w plastry i podajemy.
Jak zostanie nam Knedla, to można go odgrzewać później na parze.
Pokroić w drobną kosteczke bułeczke.
Do rozczynu dodać bułke, reszte mąki, jajko i sól. Dokładnie wyrobić. Ciasto zostawić w misce przykrytej folią plastikową i zostawic na wyrośnięcie ok . 2 h.
Z ciasta wyrobić Knedla i wrzucić go do wrzącej wody.
Gotujemy go po ok. 15 min z jednej i z drugiej strony.
UWAGA !!!! Knedel bardzo rośnie odczas gotowania, więc użyć duży garnek :)
Po ugotowaniu wyciagamy , kroimy w plastry i podajemy.
Jak zostanie nam Knedla, to można go odgrzewać później na parze.
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ