6
Schabowy po tokajsku

Kuchnia świata
Kuchnia węgierska
Kuchnia węgierska
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
schab bez kości 1 kg
kapusta modra 1 główka
jabłko 30 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
smalec 3 łyżki
mąka 2 łyżki
bączek wędzony 5 dag
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
tokaj 200 ml
winogrono białe 20 dag
sól
cukier
ocet
kapusta modra 1 główka
jabłko 30 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
smalec 3 łyżki
mąka 2 łyżki
bączek wędzony 5 dag
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
tokaj 200 ml
winogrono białe 20 dag
sól
cukier
ocet

Sposób przyrządzenia
Mięso pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozbić. Obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu na złoty kolor. Na pozostałym po smażeniu mięsa, tłuszczu przesmażyć resztę mąki wraz z koncentratem pomidorowym. Dolać tokaj. Tak przygotowanym sosem polać kotlety i dusić do miękkości. Poszatkowaną bez głąbów kapustę , ugotować w sosie, w którym dusiło się mięso, wraz z obranymi jabłkami , solą i cukrem. Pod koniec gotowania dodać ocet. Winogrona smażyć przez 5 min z boczkiem i masłem. Tak powstałym sosem polać wcześniej przygotowane i przełożone na ogrzany półmisek kotlety. Podawać z kapustą i gotowanymi ziemniakami.
Galeria
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ