6
 
Schabowy po tokajsku
Danie główne Od:ParasolK (6) Odsłon:959 Dodano:2010-03-12

 
Kuchnia świata
Kuchnia węgierska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
schab bez kości 1 kg
kapusta modra 1 główka
jabłko 30 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
smalec 3 łyżki
mąka 2 łyżki
bączek wędzony 5 dag
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
tokaj 200 ml
winogrono białe 20 dag
sól
cukier
ocet
Schabowy po tokajsku
Sposób przyrządzenia
Mięso pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozbić. Obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu na złoty kolor. Na pozostałym po smażeniu mięsa, tłuszczu przesmażyć resztę mąki wraz z koncentratem pomidorowym. Dolać tokaj. Tak przygotowanym sosem polać kotlety i dusić do miękkości. Poszatkowaną bez głąbów kapustę , ugotować w sosie, w którym dusiło się mięso, wraz z obranymi jabłkami , solą i cukrem. Pod koniec gotowania dodać ocet. Winogrona smażyć przez 5 min z boczkiem i masłem. Tak powstałym sosem polać wcześniej przygotowane i przełożone na ogrzany półmisek kotlety. Podawać z kapustą i gotowanymi ziemniakami.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ