1
 
Pórkólt wołowy
Danie główne Od:Lady Marmolade (2) Odsłon:610 Dodano:2010-03-12

 
Kuchnia świata
Kuchnia węgierska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
wołowina 800 gram
smalec 100 gram
cebula 200 gram
papryka w proszku
kminek
majeranek
czosnek 1 ząbek
papryka zielona 2 strąki
pomidor 2 sztuki
Pórkólt wołowy
Sposób przyrządzenia
Wołowinę - najlepiej z łopatki lub pręgi, ale może być również inna, byleby chuda - starannie umyć i pokrajać w 3-centymetrowe kostki. Pokrajaną drobno cebulę wrzucić na tłuszcz i doprowadzić do złocistego koloru, dodać posiekany czosnek, pokruszony kminek i majeranek oraz paprykę w proszku. Zamieszać i dodać nieco wody. Po chwili, gdy woda nieco odparuje, wrzucić mięso, posolić i zamieszać aby zrumieniła się każda kostka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W czasie duszenia od czasu do czasu zamieszać i dolać trochę wody w momencie, gdy już odparowała, a mięso smaży się tylko na tłuszczu. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w ósemki pomidory (pozbawione skórki). Gdy potrawa jest już gotowa, dosypać dla aromatu i koloru paprykę w proszku oraz szczyptę pokruszonej czuszki. W czasie gotowanie Pórkóltu należy cały czas zwracać uwagę, aby mięso dusiło się w krótkim i gęstym sosie.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ