12
Czekoladowo i puszyście z cieciorką :)

Kuchnia świata
Kuchnia europejska
Inne
Boże narodzenie, Dla dzieci, Wegetariańskie
Kuchnia europejska
Inne
Boże narodzenie, Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
50 g cieciorki - zalać wodą i zostawić na noc  
4 torebki herbaty czekoladowej - zaparzyć 400 ml wrzątku. osłodzić 3 łyżkami ksylitolu  
10 kostek ciemnej czekolady - połamać na małe kawałki  
16 g orzechów laskowych  
20 g migdałów  
4 czubate łyżki drobnych płatków czekoladowych  
30 g masła  
100 g skondensowanego mleka light  
1 czubata łyżka kawy (u mnie bez kofeiny)  
2 łyżeczki agar-agar  
4 torebki herbaty czekoladowej - zaparzyć 400 ml wrzątku. osłodzić 3 łyżkami ksylitolu  
10 kostek ciemnej czekolady - połamać na małe kawałki  
16 g orzechów laskowych  
20 g migdałów  
4 czubate łyżki drobnych płatków czekoladowych  
30 g masła  
100 g skondensowanego mleka light  
1 czubata łyżka kawy (u mnie bez kofeiny)  
2 łyżeczki agar-agar  

Sposób przyrządzenia
Ciasto
Cieciorkę odsączyć, zalać herbatą i zagotować. Zmniejszyć temp pod garnkiem na średnią i gotować do odparowania 3/4 płynu, przestudzić. Cieciorkę, orzechy oraz migdały zalać płynem z pod cieciorki wrzucić do malaksera i zmiksować. Czekoladę, masło, kawę i skondensowane mleko umieścić w misce osadzonej w garnku z gorącą wodą. Rozgrzewać aż czekolada i masło się rozpuści, od czasu do czasu mieszać. Domieszać agar, podgrzewać przez 5-6 min, dodać masę z malaksera oraz czekoladowe płatki i dobrze wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej silikonowej formy, ostudzić i wstawić do lodówki aż masa zesztywnieje.
Masa serowa
Biały ser, mascarpone i 50 g pudru z ksylitolu, dokładnie połączyć. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym pudrem z ksylitolu, domieszać do serowej masy. W gorącej wodzie rozpuścić agar gotować do momentu żelowania. Następnie stopniowo dolewać do masy serowo-śmietanowej i mieszać, dolewać i mieszać. Masę przełożyć na czekoladowy spód, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki. Mój słodki puszek został w lodówce na noc.
Czekoladowa masa na serduszka (opcjonalnie)
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim kakao i osłodzić ksylitolem wedle uznania. Domieszać agar i podgrzewać do momentu żelowania, zalać czekoladową masą wcześniej przygotowane foremki ( u mnie serduszka) ozdobić rozdrobnionymi malinami.
Oryginalny wpis znajdziesz tu :)
http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/05/czekoladowo-i-puszyscie-z-cieciorka.html
Cieciorkę odsączyć, zalać herbatą i zagotować. Zmniejszyć temp pod garnkiem na średnią i gotować do odparowania 3/4 płynu, przestudzić. Cieciorkę, orzechy oraz migdały zalać płynem z pod cieciorki wrzucić do malaksera i zmiksować. Czekoladę, masło, kawę i skondensowane mleko umieścić w misce osadzonej w garnku z gorącą wodą. Rozgrzewać aż czekolada i masło się rozpuści, od czasu do czasu mieszać. Domieszać agar, podgrzewać przez 5-6 min, dodać masę z malaksera oraz czekoladowe płatki i dobrze wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej silikonowej formy, ostudzić i wstawić do lodówki aż masa zesztywnieje.
Masa serowa
Biały ser, mascarpone i 50 g pudru z ksylitolu, dokładnie połączyć. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym pudrem z ksylitolu, domieszać do serowej masy. W gorącej wodzie rozpuścić agar gotować do momentu żelowania. Następnie stopniowo dolewać do masy serowo-śmietanowej i mieszać, dolewać i mieszać. Masę przełożyć na czekoladowy spód, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki. Mój słodki puszek został w lodówce na noc.
Czekoladowa masa na serduszka (opcjonalnie)
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim kakao i osłodzić ksylitolem wedle uznania. Domieszać agar i podgrzewać do momentu żelowania, zalać czekoladową masą wcześniej przygotowane foremki ( u mnie serduszka) ozdobić rozdrobnionymi malinami.
Oryginalny wpis znajdziesz tu :)
http://funandtaste.blogspot.co.uk/2012/05/czekoladowo-i-puszyscie-z-cieciorka.html
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ