1
 
Pomarańcza w karmelu
Deser Od:Tosca 1983 (10) Odsłon:633 Dodano:2010-01-19

 
Kuchnia świata
Kuchnia pozostałe
Inne
Boże narodzenie, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Cukier 275 g
Wrzątek 175 ml
Pomarańcze 6 szt
Pomarańcza w karmelu
Sposób przyrządzenia
Cukier wymieszaj w garnku z 125 ml zimnej wody i mieszając doprowadź do rozpuszczenia, a następnie gotuj (nie mieszając) 10 minut lub do uzyskania złocistego koloru. Zmniejsz ogień i dolej wrzątek (175 ml) . Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia. Nożykiem do obierania cytrusów obierz jedno pomarańczko. Skórkę pokrój na cienie paseczki. Zalej ją gotującą wodą i duś przez 5 minut. Odcedź i namocz w zimnej wodzie. Obierz dokładnie pozostałe pomarańcze, usuwając wszelkie włókna. Włóż pomarańcze na 10 minut do lodówki i gdy stwardnieją pokrój je w plastry. Ułóż warstwami zachodzącymi na siebie, w płytkim szklanym naczyniu. Zalej karmelem, posyp skórką pomarańczową i odstaw do schłodzenia do lodówki.
Deser ten możesz podawać z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ