8
Wieprzowina po kantońsku

Kuchnia świata
Kuchnia chińska
Kuchnia chińska
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
Polędwica wieprzowa 900 g
Miód klarowany 2 łyżeczki
Marynata:
Sos sojowy 2 łyżki
Sherry 2 łyżki
Olej sezamowy 2 łyżki
Sos hoi sin 2 łyżki
Cukier 50 g
Czosnek 1 ząbek
Imbir 2 łyżeczki
Miód klarowany 2 łyżeczki
Marynata:
Sos sojowy 2 łyżki
Sherry 2 łyżki
Olej sezamowy 2 łyżki
Sos hoi sin 2 łyżki
Cukier 50 g
Czosnek 1 ząbek
Imbir 2 łyżeczki

Sposób przyrządzenia
Z mięsa odkrój tłuszcz i podziel na cztery kawałki. Sos sojowy, sherry, olej, cukier, zmiażdżony czosnek, imbir a także sos hoi sin umieść w miseczce i dokładnie ze sobą wymieszaj. Wieprzowiną włóż do płytkiego niemetalowego naczynia i zalej marynatą. Pozostaw pod przykryciem w lodówce na minimum 2 h. W płaskim naczyniu żaroodpornym umieść druciany stelaż. Do naczynia wlej 12 mm wody i ułóż na stelażu mięso. Mięso wcześniej odsącz, ale zachowując marynatę. Włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po tym czasie kawałki mięsa zanurz dokładnie jeszcze raz w marynacie i smaż kolejne 15-20 minut. Upieczone mięso nasmaruj miodem i przestudź. Podawaj wieprzowinę pokrojoną na kawałki na zimno lub gorąco.
Galeria
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ