8
 
Wieprzowina po kantońsku
Danie główne Od:EarlGrey (8) Odsłon:1425 Dodano:2010-01-17

 
Kuchnia świata
Kuchnia chińska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Polędwica wieprzowa 900 g
Miód klarowany 2 łyżeczki
Marynata:
Sos sojowy 2 łyżki
Sherry 2 łyżki
Olej sezamowy 2 łyżki
Sos hoi sin 2 łyżki
Cukier 50 g
Czosnek 1 ząbek
Imbir 2 łyżeczki
Wieprzowina po kantońsku
Sposób przyrządzenia
Z mięsa odkrój tłuszcz i podziel na cztery kawałki. Sos sojowy, sherry, olej, cukier, zmiażdżony czosnek, imbir a także sos hoi sin umieść w miseczce i dokładnie ze sobą wymieszaj. Wieprzowiną włóż do płytkiego niemetalowego naczynia i zalej marynatą. Pozostaw pod przykryciem w lodówce na minimum 2 h. W płaskim naczyniu żaroodpornym umieść druciany stelaż. Do naczynia wlej 12 mm wody i ułóż na stelażu mięso. Mięso wcześniej odsącz, ale zachowując marynatę. Włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po tym czasie kawałki mięsa zanurz dokładnie jeszcze raz w marynacie i smaż kolejne 15-20 minut. Upieczone mięso nasmaruj miodem i przestudź. Podawaj wieprzowinę pokrojoną na kawałki na zimno lub gorąco.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ