2
 
Zapiekany kurczak w sosie śmietanowym
Danie główne Od:Wincent Wan Gong (5) Odsłon:659 Dodano:2010-01-19

 
Kuchnia świata
Kuchnia europejska
 
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
filety z kurczaka 600 g
sól
pieprz
masło 50 g
olej roślinny 2 łyżki
cebula 1 duża
czosnek 1 ząbek
sherry 4 łyżki
cytryna 1.5 szt.
słodka śmietana 275 ml
płatki migdałowe 4 łyżki
Zapiekany kurczak w sosie śmietanowym
Sposób przyrządzenia
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Mięso z kurczaka potnij ukośnie na kawałki o grubości 6 mm i przypraw dość mocno solą i pieprzem. Na rozgrzanym na średnim ogniu oleju z masłem podsmaż cebulę. Po trzech minutach dodaj czosnek i smaż kolejne trzy minuty. Wrzuć kurczaka i cały czas mieszając smaż jeszcze przez 5 minut. Dolej sherry i gotuj na dużym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Następnie zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny i śmietanę. Gotuj kilka minut i dopraw do smaku. Migdały wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i czekaj aż lekko zbrązowieją. Posyp nimi danie z kurczaka i przybierz plasterkami cytryny.
Podawaj z makaronem lub ryżem. Potrawa dobrze komponuje się z gotowana fasolka szparagową.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ