11
Dynia po włosku

Kuchnia świata
Kuchnia włoska
Kuchnia włoska
Trudność

Ilość osób

Czas

Składniki:
dynia 1 kg
sok z cytryny
boczek wędzony 1 plaster
śmietana 4 łyżki
olej 3 łyżki
oregano 1 łyżka
sól
pieprz
bulion 1 szklanka
sok z cytryny
boczek wędzony 1 plaster
śmietana 4 łyżki
olej 3 łyżki
oregano 1 łyżka
sól
pieprz
bulion 1 szklanka

Sposób przyrządzenia
Umyj dynię i obierz. Usuń pestki, a następnie pokrój miąższ w kostkę (dość dużą) i skrop sokiem z cytryny. Gruby plaster boczku pokrój w paseczki. Przesmaż mięso w dużym rondlu, na rozgrzanym oleju. Dodaj dynię i smaż przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dopraw solą(najlepiej selerową) i oregano. Zalej całość bulionem i duś pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zestaw garnek z ognia i dodaj na koniec śmietanę oraz pieprz o smaku.
Dodaj przydatną poradę
Logowanie

PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
w przepisie podano inaczej
Ile
PRZELICZ