5
 
Owocowa beza
Deser Od:Alinapralina (2) Odsłon:929 Dodano:2010-01-21

 
Kuchnia świata
Kuchnia chińska
Inne
Dla dzieci, Wegetariańskie
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Banan 2 sztuki
Jabłko 2 sztuki
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Mleko 175 ml
Cukier puder 75 g
Jajko 2 sztuki
Owocowa beza
Sposób przyrządzenia
Jabłka umyj, obierz ze skorki i pozbaw gniazd nasiennych. Oddziel żółtka od białek.. Banany i jabłka pokrój w plasterki i ułóż je warstwami na przemian w żaroodpornym naczyniu. W miseczce zmieszaj mąkę ziemniaczana z łyżką mleka, łyżką cukru i żółtkami. Zalej pozostałym, zagrzanym mlekiem, mieszając. Całość przelej to do rondelka i gotuj, stale mieszając, przez ok. 2-3 minuty. Gdy zgęstnieje polej owoce. Białka ubij na sztywną piane dodając stopniowo po łyżce połowy pozostałego cukru. Dugą połowę dodaj i wymieszaj delikatnie łyżką. Masą bezową przykryj ułożone w naczyniu żaroodpornym owoce i piecz w temperaturze 220 °C przez ok. 10 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.
Opinie o przepisie Przydatne porady Przepis polecili
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ