35
 
Mazurek
Deser Od:solipieprz (1) Odsłon:2032 Dodano:2010-01-02

 
Kuchnia świata
Kuchnia polska
Inne
Wielkanoc, Wegetariańskie, SmacznegoTV
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Mąka 3 szklanki
Cukier 1 szklanka
Margaryna 1 kostka
Żółtko 5 sztuk
Proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
Dżem z czarnej porzeczki 4 słoiki
Dżem jagodowy 2 słoiki
Suszone figi 200 gram
Skórka pomarańczowa 100 gram
Morele suszone 250 gram
Orzechy włoskie 150 gram
Żurawina suszona 170 gram
Rodzynki 170 gram
Płatki migdałów 100 gram
Wiórki kokosowe 100 gram
Polewa czekoladowa 4 opakowania
Mazurek
Sposób przyrządzenia
Z mąki, cukru, margaryny, żółtek oraz proszku do pieczenia wyrób ciasto i włóż do lodówki na minimum 30 min. W międzyczasie przygotuj nadzienie z dżemów, odciśniętych drylowanych wiśni, posiekanych orzechów, drobno pokrojonych moreli i pozostałych suszonych owoców, a także skórki pomarańczowej, płatków migdałowych oraz wiórków kokosowych. Powstałą masę dobrze wymieszaj. Następnie, po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozłóż je na uprzednio posmarowanej masłem blaszce i wstaw do piekarnika na około 20 min. Na upieczony spód mazurka nałóż nadzienie, a sam wierzch ciasta ozdób polewą czekoladową.


______________________________ SMACZNEGO.PL _____________________________

Kasia zamiast sugerowanych przez solipieprz suszonych fig dodała dżem figowo sezamowy. Mazurek wyszedł rewelacyjnie! Jest to dowód na to, że warto eksperymentować nawet gry mamy do czynienia z tradycyjnymi potrawami. Smacznego.pl
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ