21
 
Creme brulee
Deser Od:kapitancook (3) Odsłon:2823 Dodano:2010-01-20

 
Kuchnia świata
Kuchnia francuska
Inne
Wegetariańskie, SmacznegoTV
Trudność
type 1
Ilość osób
type 2
Czas
type 3

Składniki:
Śmietana kremówka 500 ml
Żółtko 6 sztuk
Cukier 100 gram
Cukier brązowy
Laska wanilii 1 sztuka
Miód 50 gram
Creme brulee
Sposób przyrządzenia
Żółtka utrzyj razem z miodem i cukrem. Z wanilii potrzebujesz tylko miąższ, który dodaj do śmietany. Tak przygotowaną śmietanę podgrzej delikatnie na małym ogniu. Ciepłą masę powoli dodawaj do żółtek. Na koniec do miski wrzuć skórkę z laski wanilii i całość wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzoną masę na creme brulee przelej do naczynia żaroodpornego (pamiętaj aby przed tą czynnością wyciągnąć z masy laskę wanilii – nie będzie ona nam już potrzebna) i wstaw do piekarnika na mniej więcej godzinę i 15 min. Po upływie tego czasu wyciągnij creme brulee z piekarnika i posyp brązowym cukrem który tuż przed podaniem skarmelizuj za pomocą ręcznego palnika gazowego.



______________________________ SMACZNEGO.PL _____________________________

W czasie gdy masa na creme brulee chłodziła się w lodówce Kasia pokazała jak samodzielnie przygotować lody pistacjowe. Oto niezbędne składniki:
Lody śmietankowe – 1 l
Chałwa pistacjowa – 400 gram
Świeża mięta
Orzeszki pistacjowe

Przygotowanie takich lodów to dosłownie parę minut wystarczy jedynie dodać do 1 litra lodów śmietankowych chałwę i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowane lody wstawić do zamrażarki, a gdy już będą mocno zmrożone wyciągnąć i formować lodowe kulki które warto przyozdobić listkami mięty i pistacjami. Smacznego.pl
 
Menu
Trudność

Ilość osób

Czas

Kuchnia świata
- Wybierz -

Kuchnia świata

Wyczyść wybierz

Rodzaj dania
- Wybierz -

Rodzaj dania

Wyczyść wybierz

Inne
- Wybierz -

Inne

Wyczyść wybierz
TWOJA LODÓWKA
podaj co masz w lodówce, a My powiemy Ci co możesz zrobić
RESET
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ