3
 
Jak zrobić klarowane masło?
Nabiał,Domowe porady Od:Cecylia S. (15) Odsłon:1319 Dodano:2012-10-17

Opis
Kostkę masła należy pociąć na mniejsze kosteczki i włożyć je do garnka na mały ogień i roztopić. Gdy masło będzie już płynne zacznie pojawiać się na powierzchni biała pianka. Absolutnie w tym momencie nie można masła mieszać - powinno ono rozdzielić się na 3 warstwy (pianę, masło klarowane i białą maź).
Za pomocą łyżeczki ściągamy górną warstwę białej pianki i po upływie około 10 minut ściągamy masło z ognia. Łyżką do zupy zabieramy złotą ciecz uważając aby nie wymieszała się ona z trzecią białą warstwą znajdującą się zaraz przy dnie garnka. To właśnie jest masło klarowane.
Opinie o poradzie Przydatne przepisy Poradę polecili
 
Menu
Porady kulinarne
- Wybierz -

Porady kulinarne

Wyczyść wybierz

Savoir-vivre
- Wybierz -

Savoir-vivre

  • Zastawa
  • Zachowanie
  • Dekoracja stołu
Wyczyść wybierz

Zdrowie i dieta
- Wybierz -

Zdrowie i dieta

Wyczyść wybierz
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ