13
 
Jak zrobić pyszne ziemniaki Puree
Warzywa Od:windows (7) Odsłon:1196 Dodano:2012-01-12

Opis
Na początek obieramy, myjemy i gotujemy ziemniaki. Radzę przygotować ich więcej, gdyż z doświadczenia wiem, że puree znacznie szybciej znika z talerzy niż tradycyjne ziemniaki. Gotujemy je aż będą miękkie. Odlewamy wodę i tłuczemy ziemniaki z masłem. Najlepszy w tym celu jest tłuczek rzecz jasna, ale widelcem też damy radę. Ile masła? Powiedzmy, że na 15 ziemniaków 1/5 kostki minimum. Masła dajemy tyle, ile potrzeba aby ziemniaki miały choć trochę maślany smak. Ważne, by wszystko robić zaraz po ugotowaniu ziemniaków, gdy są jeszcze gorące. Dokładnie rozgniecione ziemniaki z masłem zalewamy mlekiem (najlepiej ciepłym). I znowu na 15 ziemniaków ja wlewam spokojnie pół litra mleka. Puree musi mieć konsystencję kremu, ale nie może się rozpływać na talerzu (tylko w ustach). Powinno się je bez problemu mieszać, jak gęstą śmietanę.
Czas, żeby doprawić puree solą (nawet jeśli soliliśmy ziemniaki, mogą wymagać teraz doprawienia) i gałką muszkatołową. Gałka nie jest konieczna, ale jej odrobina nada całości doskonały posmak (trzemy gałkę na tarce). Pamiętajmy jednak – odrobina, gdyż nadmiar gałki sprawi, że potrawa będzie nie tylko gorzka, ale i … odurzająca (tak, tak, gałka ma takie właściwości).
Opinie o poradzie Przydatne przepisy Poradę polecili
 
Menu
Porady kulinarne
- Wybierz -

Porady kulinarne

Wyczyść wybierz

Savoir-vivre
- Wybierz -

Savoir-vivre

  • Zastawa
  • Zachowanie
  • Dekoracja stołu
Wyczyść wybierz

Zdrowie i dieta
- Wybierz -

Zdrowie i dieta

Wyczyść wybierz
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ