16
 
Jak zrobić bezy?
Wypieki Od:Marek (2) Odsłon:2218 Dodano:2010-03-10

Opis
Bezy to smaczna, słodka przekąska którą przygotować możecie w bardzo krótkim czasie. Wystarczy, że z wśród swoich kuchennych zapasów odnajdziecie:
- 4 jajka
- 250 gram cukru pudru
- kawałek cytryny
- i dosłownie szczyptę soli

Gdy wszystkie składniki macie już przygotowane wystarczy, dobrze ubić białka na sztywną pianę. Aby to uczynić należy bardzo dokładnie oddzielić od żółtek białka, a następnie dodać do nich szczyptę soli i całość ubić trzepaczką lub mikserem (więcej informacji o ubijaniu sztywnej piany z białek znajdziecie w poradach Kasi). Wciąż ubijając, wsypać po trochu szklankę cukru pudru. Po wsypaniu ostatniej porcji dodać do ubitej masy bezowej łyżkę soku z cytryny i całość ubijać jeszcze przez chwilę. Pamiętajcie, że białka na bezy nie mogą być ubijane za krótko ani za długo, bo w obu wypadkach piana się rozlewa i nie daje uformować.

Ostatni etap to pieczenie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy bezy. Można to robić zarówno za pomocą dwóch łyżek jak i szprycy (narzędzia do dekorowania tortu kremem). Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 – 150 °C na około 45 – 60 minut.

Bezy można podawać zarówno z owocami, jak i lodami, czy też przekładać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną. Dla urozmaicenia do masy bezowej można dodawać różne składniki: kakao, zmielone orzechy, niewielką ilość rozpuszczonej kawy, trochę soku malinowego lub truskawkowego. Wówczas po upieczeniu bezy będą miały różne smaki i kolory. Bezy upieczone w kształcie dużych płaskich kół stanowią bazę tortów.
Opinie o poradzie Przydatne przepisy Poradę polecili
 
Menu
Porady kulinarne
- Wybierz -

Porady kulinarne

Wyczyść wybierz

Savoir-vivre
- Wybierz -

Savoir-vivre

  • Zastawa
  • Zachowanie
  • Dekoracja stołu
Wyczyść wybierz

Zdrowie i dieta
- Wybierz -

Zdrowie i dieta

Wyczyść wybierz
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj
 
PRZELICZNIK WAG
Tutaj możesz przeliczyć jednostki miary jeżeli
w przepisie podano inaczej
Ile
Jednostka
Składnik
Przelicz na:
PRZELICZ