Mamy dla Was garść faktów i mitów dotyczących ziemniaków - oto (między innymi) odpowiedzi na dzisiejsze mini-quizy, które zebraliśmy z Waszą facebookową i naszo-klasową pomocą ;) 




Nasze swojskie ziemniaki, kartofle, pyry, grule... nie są europejskiego pochodzenia! Choć trudno w to uwierzyć, to warzywo, będące podstawą kuchni europejskiej, przywędrowało do nas dopiero z końcem XVI w. z Ameryki Południowej. Przywieźli je Hiszpanie po podboju Państwa Inków.




Ziemniaki, choć potocznie uznawane za tuczące, nie są wysokokaloryczne (przy tym ziemniaki wczesne mają mniej kalorii niż późne, a ugotowane są jeszcze bardziej dietetyczne: dostarczają ok. 75 kcal w 100g).
 
Dopiero forma przyrządzenia i dodatki mogą przemienić je w prawdziwe bomby kaloryczne: A więc jako chipsy czy frytki nasączone olejem, a także smażone, albo podawane z tłustymi sosami. 

Odpowiednio przyrządzone są na dodatek znakomitym źródłem witaminy C i roślinnego białka. Są lekkostrawne, a więc nadają się na dania w okresie choroby i rekonwalescencji. 




Tylko bulwa ziemniaka jest jadalna - reszta wręcz trująca! Zawiera trującą solaninę. Należy więc bezwzględnie usuwać wszelkie wykwity na bulwach, kiełki, a także nie spożywać ziemniaków zzieleniałych. 




Podobno plastry surowych ziemniaków przykładane do czoła łagodzą bóle migrenowe - tego akurat nie sprawdzaliśmy, za to potwierdzamy, że nie ma lepszej metody na ból ucha niż przykładanie gorących, rozgniecionych kartofli umieszczonych w płóciennym woreczku (może być tetra). Wilgotne ciepło naprawdę przynosi ulgę, także bolesnym zatokom, a nawet w bólach brzucha i reumatycznych.

Zgadza się z nami i uzupełnia nasza wierna "fejsbukowiczka" Małgosia:

"Są one bogate w witaminę C, która pomaga w gojeniu się ran różnego pochodzenia, w tym powstałych na skutek poparzeń.
Skrobia ziemniaczana neutralizuje pieczenie, palenie i ból, a także zapobiega tworzeniu się blizn
Działa na migreny, wrzody żołądka i łagodzi wiele innych dolegliwości."




W Poznaniu znajduje się nawet Pomnik Pyry i nie jest to jedyny pomnik ku czci ziemniaka w Polsce. Kolejny - nawet bardziej kojarzony z ziemniakiem, stoi w Biesiekierzu. 
W Ameryce ziemniaki doczekały się nawet... własnego muzeum!



 
Poza tym mogą się przydać nie tylko w kuchni - robiliście kiedyś stempelki z ziemniakówAlbo korale? Proste: wycinacie kształty z surowych ziemniaków, nawlekacie na nitkę i suszycie na kaloryferze (aż wyschną "do cna" - uwaga, trochę się skurczą i zdeformują, ale w tym cały urok i niepowtarzalność biżuterii). Suche "korale" malujecie lakierem do paznokci. 

Znacie jeszcze jakieś 'ziemniaczane triki'?

Także w kuchni ziemniaki nie muszą być nudne, banalne, czy nieeleganckie: jest tyle przepisów na potrawy z ziemniaków i możliwości ich atrakcyjnego podania! Będziemy dziś mieli dla Was kilka propozycji od naszych Użytkowników.

A jakie są Wasze ulubione postacie ziemniaczanych dań?




<<< POPRZEDNI WPIS                                                                                                     KOLEJNY WPIS >>>

                                                                                                                                                                                             
DZIEŃ DZIADKA: WSPOMNIENIA WNUKÓW                                                                                 KTO JEST LEPSZY W KUCHNI ?
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj