Nasz popularny, swojski ogórek przybył do nas aż z Himalajów. Jest nieodzownym składnikiem wielu sałatek, a w naszym regionie także przetworów i zup.

A przecież ogórek to w miażdżącej większości woda




Ceni się go w kosmetyce za właściwości kojące, chłodzące. Chyba każdemu kojarzy się z maseczką pod (lub na) oczy...? 

Poza tym wyciąg z ogórka ma właściwości oczyszczające, stąd jego częsta obecność w kremach czy płynach do mycia. Już sam zapach - świeży i lekki - jest niewątpliwie zachęcający.




Za sprawą enzymu zwanego askorbinazą, odpowiedzialnego za niszczenie witaminy C, pokutuje przeświadczenie, że ogórek w zestawieniu z innymi warzywami (np. z pomidorami w sałatce) pozbawia je wartości odżywczych. 
Nie taki jednak ogórek straszny, jak go malują: po pierwsze świeżo przygotowana i spożyta sałatka z dodatkiem ogórka na pewno wciąż jest dobrym źródłem witaminy C. 
Po drugie, dodanie octu, a więc częstego składnika dressingów, łagodzi działanie askorbinazy. Dla atutów smakowych chyba więc warto skusić się raz po raz na ulubioną mieszankę ogórkowo-pomidorową...?'




Jeśli myślicie, że cały świat zna i lubi kiszone ogórki, to się mylicie. W wielu krajach uznaje się je za... popsute! A my uchodzimy za dziwaków jedzących sfermentowane warzywa ;) 

Wbrew pozorom, mimo dodatku soli, czasem i cukru oraz innych przypraw używanych podczas zaprawiania ogórków, te ukiszone mają...mniej kalorii niż surowe! Podczas fermentacji węglowodany zostają zamienione w kwas mlekowy, a na dodatek kwaszone produkty są lepiej przyswajalne.




Jedną z najbardziej popularnych surówek jest mizeria, a więc plasterki surowego ogórka w śmietanie. Bardzo orzeźwiający dodatek zwłaszcza w upalne dni lub do ciężkich dań. 
Jej nazwa ma przypominać pochodzenie potrawy - jest tania i w przeszłości była charakterystycznym daniem ubogich chłopów.




Z mniej typowych zastosowań rzuciły nam się w oczy (dosłownie, bo walory estetyczne niezaprzeczalne!) drinki i koktajle z dodatkiem ogórka - smak jest zazwyczaj subtelnie wyczuwalny, ale wizualnie wiele z nich to mistrzostwo świata. 

Oprócz tradycyjnej ogórkowej, swojskiej mizerii i kiszonych - jakie oryginalne zastosowanie znajdują ogórki w Waszej kuchni?
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj