No właśnie, które jest które i czym różni się cukinia od kabaczka???




Okazuje się, że są dwie szkoły: Jedni twierdzą, że cukinia i kabaczek to to samo warzywo. Tylko w różnym stadium rozwoju. Innymi słowy, cukinia, to młody kabaczek

Druga szkoła głosi, że cukinia i kabaczek to dwa odrębne gatunki dyni. 

 I komu tu przyznać rację??? ;)




Jedno jest pewne: to warzywo popularne i dostępne przez cały rok - zwłaszcza cukinia, którą można szybko przyrządzić na wiele sposobów, nie trzeba obierać jej miękkiej skórki, a nasiona nie są jeszcze dostatecznie wykształcone, więc można je jeść. Cukinia, choć mniejsza, jest więc bardziej wydajna od kabaczka.




Namawiamy Was serdecznie do jedzenia cukini/kabaczków - latem nada się na grilla, można ją zaprawiać (a nawet jeść na surowo!), dodawać do jarzynek, do farszu (a kabaczki z kolei można faszerować i zapiekać), omletów i sufletów. 

Jest niskokaloryczna, wspomaga trawienie i odkwasza organizm. Co najważniejsze, nie kumuluje metali ciężkich, można więc spożywać ją bez ryzyka (pamiętając o dokładnym wyszorowaniu skórki). 

Smacznego! :)

Logowanie
nick

hasło
zarejestruj