Sty 25 2013



Jest koniec miesiąca, wielu z nas musi na kilka przynajmniej dni zacisnąć pasa
Jeszcze inni robią duże zakupy w weekendy i nie mają ochoty dodatkowo wydawać majątku dzień wcześniej. Czy zatem da się zjeść tanio, a dobrze? 

Dyskutowaliście dziś z nami na naszych portalach i okazuje się, że pomysłów macie wiele! I to kuszących!



Zaczęło się od ziemniaków, i oto ukazała nam się cała paleta możliwości

Z surowych proponowaliście usmażyć placki ziemniaczane z dodatkiem "resztkowej" szynki. 
Albo tortillę hiszpańską (zerknijcie po przepisy na nasz profil FB lub nk). 

A z ugotowanych proponujecie oryginalne racuchy albo sałatkę ziemniaczaną "po niemiecku" (TUTAJ przykładowy przepis Użytkownika OJPOP).




Ziemniaki - czy to surowe, czy gotowane - nadadzą się również na wszelkiego rodzaju zapiekanki

Do zapiekanek polecamy Wam też makarony (TUTAJ pomysł Użytkownika teteatete ), albo ryż (TUTAJ przepis od Filipa Giętarka)!




Podobnie jeśli zostaje Wam rosół, albo macie włoszczyznę na wywar - nie musi być to ciągle ta sama zupa
Najprościej oczywiście zaciągnąć go przecierem pomidorowym i doprawić, ewentualnie zaciągnąć śmietaną lub serkiem topionym. 

Ale po dodaniu większej ilości ziemniaków, ewentualnie marchewki, a nawet cebuli czy soczewicy (można je dodać do już gotowej zupy i "dogotować") w prosty sposób wyczarujecie nowe danie - zupę krem. Zmiksowane warzywa nie odstraszą nawet dziecięcych niejadków, a zupa-krem posypana np. prażonymi pestkami dyni, słonecznika, albo sezamem na pewno zrobi wrażenie.

Może przetestujecie krem cebulowy Użytkowniczki Wesny? Przepis TUTAJ




Macie kotlety mielone z wczoraj? Nie? To może usmażcie je na dziś, nie są drogie. A z reszty jutro wyczarujecie nowe danie: nadziewane papryczki albo swojskie spaghetti
Wystarczy rozdusić gotowe klopsiki i dodać do pomidorowego sosu. Proste i tanie!




Farsz z mielonego mięsa, ale i z czegokolwiek innego może zamienić zwykłe naleśniki w oryginalne danie. Wystarczy choćby plaster szynki, sera, zioła prowansalskie - zawinąć, zapiec i już! 
A szparagi ze słoika dodadzą temu daniu wyjątkowej elegancji. 
Pozostałe naleśniki można nadziać twarożkiem i owocami, polać śmietanką - będzie i deser (2 w 1!).

Użytkownik 'gotujebolubi' proponuje oryginalne naleśniki z farszem fasolowym: TUTAJ.




Tanie i interesujące mogą być dania z ryżu - po dodaniu warzyw podsmażonych na patelni i odpowiednim przyprawieniu możecie mieć włoskie risotto, albo chiński ryż (wówczas należy wbić do dania jeszcze jajko).

Niedawno pisaliśmy o daniach "resztkowych", wśród których m.in. prym wiodła pizza (TUTAJ). 
Ciasto można zrobić samemu, albo kupić gotowe podkłady.




A to nasz ulubiony trik na kilka (tanich i prostych!) dań w jednym: pałeczki kurczaka otaczamy w oliwie i różnych przyprawach, pakujemy do osobnych naczyń żaroodpornych lub folii i wstawiamy do piekarnika. Wystarczy do tego podać bagietkę, ewentualnie sałatkę i danie gotowe. Zróżnicowane (np dla dzieci łagodne, dla starszych pikantne lub orientalne), a przede wszystkim "piecze się samo" ;)

A Wy jakie macie patenty na "tanie danie"? Podzielcie się!






<<< POPRZEDNI WPIS                                                                                                  KOLEJNY WPIS >>>

                                                                                                                                                                                

KTO JEST LEPSZY W KUCHNI ?                                                                                  MAŁA ŚCIĄGA Z KUCHENNYCH NOŻY !
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj