Konkurs na przepis miesiąca stycznia wygrał Waszymi głosami przepis na ciasteczka cytrynowo-lawendowe (przepis znajdziecie TUTAJ). Wyglądają smakowicie i zachęcająco. Zaintrygował nas w tym przepisie pewien składnik: kwiaty lawendy.

Lawenda kojarzy nam się raczej z kosmetykami, lekami, oryginalnym zapachem, pięknymi fioletowymi kwiatami odpędzającymi komary ;) Ale o użyciu jej w kuchni słychać rzadko.

A lawenda ma zbawienny wpływ na trawienie, na wzdęcia, łagodzi niestrawność i kolkę. 

W kuchni zastosowanie ma lawenda lekarska, jej liście, kwiaty i pączki. Można ją dodawać ją do mięs, sosów, sałatek, deserów. 

Jej suszone kwiaty wchodzą w skład znanego bukietu przypraw 'zioła prowansalskie'.




Kolejnym niedocenianym zielem w kuchni jest pokrzywa. Wiadomo, odstrasza parzącymi listkami, choć o jej leczniczym działaniu chyba każdy słyszał. Najpopularniejsza chyba, choć niekoniecznie najbardziej lubiana, jest ziołowa herbatka z pokrzywy, stosowana w schorzeniach pęcherza. 

Ale pokrzywa wpływa także leczniczo na wątrobę i trzustkę, pomaga zwalczać anemię i osłabienie organizmu, a także oczyszczać organizm z toksyn. 

Jak się do pokrzywy "dobrać"? Ważne, żeby zebrać zioła rosnące z dala od dróg, ulic. Najlepsze są świeże listki z czubka krzaczka. Rozłożone jakiś czas na ściereczce złagodnieją i nie będą już tak parzyć. Zawsze należy zalać je wrzątkiem przed użyciem.

Podobnie można przyrządzać młode listki babki lancetowatej.

Drobne, młode listki pokrzywy i babki można stosować bezpośrednio w sałatkach lub jak szpinak. Szpinak można również zastąpić (lub zmieszać) z komosą białą, czyli lebiodą. 
Poszatkowane liście nadają się do mielonych kotlecików (mięsnych lub jarskich np. z kaszy) albo jajecznicy. 

Ciekawą opcją jest wyciśnięcie z nich soku (po uprzednim zmieleniu w blenderze lub maszynce do mięsa) - po dodaniu soku z cytryny uzyskamy interesujący kolor. Można ten sok zamrozić w pojemniku na kostki lodu i tym sposobem mieć zawsze w zanadrzu zdrowy dodatek do zimnych napojów czy herbaty. 

Sok dobrze konserwuje też dodatek miodu (w proporcjach 1:9).

Sok z pokrzywy służy wegetarianom jako zamiennik podpuszczki!




Mniszek lekarski, zwany (błędnie!) mleczem (a w późniejszym stadium dmuchawcem) rzadko komu nasuwa kulinarne skojarzenia. Ba, nazywany jest raczej pogardliwie i niezachęcająco chwastem! 

A o jego zastosowaniu w kuchni u nas już było - przypominamy temat tzw. 'miodku majowego' TUTAJ

Jego młode listki jak najbardziej nadają się jako składnik sałatki. Zmiksowane z jogurtem lub kefirem stanowią napój witaminizujący, wzmacniający organizm i poprawiający cerę.

młode koszyczki kwiatowe mogą w kuchni imitować...kapary! :)




Podobnie jak marynowane w occie pączki stokrotek. Ich płatków i liści dodaje się do zup i sosów, a także do masła ziołowego. Z kwiatów przyrządza się syrop na przeziębienia.

Skoro o imitacjach mowa - tańszym substytutem szafranu, jeśli chodzi o barwienie potraw, mogą być młode płatki nagietka lekarskiego! 


O jadalnych kwiatach w kuchni pisaliśmy jakiś czas temu TUTAJ. 




Jakich jeszcze nietypowych roślin używacie w Waszej kuchni?

Logowanie
nick

hasło
zarejestruj