Lut 15 2013



Jajka, mleko, mąka - z tej podstawy można wyczarować najróżniejsze warianty swojskich naleśników. Przepisów i trików jest co najmniej tak wiele, jak wariantów farszu. 

Jedni dodają do nich olej, wodę mineralną, maślankę,śmietanę, a nawet piwo! W niektórych przepisach występuje proszek do pieczenia, jeszcze inni rozdzielają żółtka od białek, które ubijają na pianę. 
Nawet co do ilości jaj nie ma zgody. 

Naleśnik naleśnikowi nierówny, ale zazwyczaj każdy pyszny! :)




Co kraj, to obyczaj - amerykańskie "pancakes" są puszyste i syte, podawane z miodem i masłem najczęściej na śniadanie.




Dla odmiany francuskie "crepes" to cieniutkie płatki smażone na żeliwnej płycie, bardziej zbliżone do polskich naleśników.




Naleśniki w różnej postaci i pod różnymi nazwami można spotkać w zasadzie w każdym zakątku świata. 

Je się je na słodko i na słono, ostro, a nawet bez żadnych dodatków. Na słodko z cukrem, dżemem, musem jabłkowym, twarogiem czy nutellą, czasem z bitą śmietaną, lodami, bananami... 

Na "słono" często współgrają ze szparagami, szynką, szpinakiem, serem.

W Holandii smaży się je wraz z bekonem, a polewa... syropem klonowym! Zaskakująco smaczna kombinacja :)




Inne znane warianty to krokiety - a więc panierowane i smażone torebeczki z farszem (najczęściej z kapusty i grzybów). 

Ciasto naleśnikowe dodatkiem drożdży smażone w głębokim oleju, to racuchy.

Znana w niektórych regionach tzw. "jajecznica z mąką" to austriackie danie zwane Kaiserschmarrn - to grubsze ciasto naleśnikowe pocięte w romby i obsmażane z wielu stron.




Naleśniki, danie proste, a ma tyle zastosowań! Można z nich upiec danie zbliżone do lasagne, zrobić szaszłyki, a nawet... tort!

A jakie Wy znacie oryginalne zastosowanie naleśników?

Logowanie
nick

hasło
zarejestruj