Koniec roku to okres różnych interesujących podsumowań, porównań i rankingów...

... również i na Smacznego.pl :)

Dziś podsumowujemy dla Was najciekawsze (naszym zdaniem), warte przeczytania książki kulinarne, które ukazały się w mijającym już roku.


Przed Wami zatem: "Najciekawsze książki kulinarne 2012 roku"



 


    1. Wykwintna kuchnia polska

Wyd. Bosz 2012

Książka – album poświęcona nowym interpretacjom klasycznych polskich dań oraz wyjątkowym spojrzeniom na polskie składniki. Przepisy zostały przygotowane przez najlepszych szefów kuchni. Przepiękne zdjęcia sprawiają, że album zyskuje dodatkową wartość. Patronat nad pozycją objęła prezydentowa Anna Komorowska.




 


    2. Eliza Mórawska – White Plate. Słodkie

Wyd. Dwie Siostry 2012

 

Pierwsza książka jednej z najpopularniejszych polskich blogerek kulinarnych. Pełna niezwykłych przepisów na wypieki znane z jej bloga. Dwujęzyczna, co jest jej dodatkową zaletą.




 



    3. Małgorzata Kalemba-Dróżdż – Kwiatowa uczta

Wyd. Egros 2012

 

Jadalne kwiaty, burza kolorów i nowych doznań aromatycznych. Autorka, blogerka sprawi, że jedzenie kwiatów stanie się uzależnieniem, a przepisy w jej książce pomogą przygotować zaskakujące dania.

 






    4. Mariola Białołęcka – Zaskakująca kasza i ryż

Wyd. Czerwony Słoń 2012

 

Kasza, choć zdrowa nie ma zbyt wielu zwolenników i kojarzy się głównie z dodatkiem do gulaszu lub mięsa. Nie musi tak być. Kasza i ryż dają wiele możliwości przygotowania wyjątkowych, pysznych dań, całkowicie nietypowych i nadzwyczajnych. Nowoczesnym przepisom towarzyszą piękne zdjęcia.



 



    5. Jamie Oliver – Jamie’s 15 minutes

wyd. Michael Joseph 2012

 

Dzięki współpracy z dietetykami powstała pozycja smaczna i zdrowa, której przepisy ułatwią życie i zapewnią spożycie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zdjęcia autorstwa Davida Lotusa sprawiają, że książkę można oglądać godzinami.




 


 


    6. Donna Hay – Simple Dinners

Wyd. Hardie Grant 2012

 

Jeszcze szybsze i jeszcze smaczniejsze propozycje od najpopularniejszej australijskiej kucharki. Dania proste, z niezbyt wyszukanych składników. Ale to nie to jest największą zaletą tej pozycji. Są nią zdjęcia, bardzo wysmakowane, nieco ascetyczne.

 






    7. Thomas Keller – Bouchon. Bakery

Wyd. Artisan 2012

 

Tym razem pozycja dotycząca wypieków od mistrza kuchni z zapałem manipulującego wrażeniami dotyczącymi spożywanych potraw. Książka, w której znajdują się przepisy zarówno na proste domowe wypieki, jak i te bardziej zaawansowane, charakterystyczne dla piekarni i cukierni.




 



    8. Katie Quinn Davies – What Katie Ate

Wyd. Collins

Ulubiona blogerka, fantastyczne przepisy, cudowne zdjęcia. Wszystko w pięknej oprawie graficznej. Czego chcieć więcej?


Bardzo nas ciekawi Wasze zdanie na ten temat:

- A jakie były Wasze ulubione kulinarne lektury w roku 2012?
- Być może jakaś książka Was w jakiś sposób zawiodła?
- Jakich pozycji niecierpliwie wyczekujecie w nowym nachodzącym 2013?? :)

Podzielcie się z nami swoim zdaniem w komentarzach!





Podsumowanie roku 2012 przygotowała dla Was Laura Osęka
właścicielka księgarni internetowej "BOOKS FOR COOKS"


Logowanie
nick

hasło
zarejestruj