Zazwyczaj mamy ich pełną szufladę, ale kto z nas świadomie dobiera i kupuje noże kuchenne
Wielu dostało np. w prezencie ślubnym zestaw na efektownym stojaku, albo kupiło cały pakiet na wyprzedaży w dyskoncie. Części nigdy nie używamy, bo "jakieś dziwne"... Mamy kilka ulubionych i używamy je do wszystkiego zamiennie. 


A noże kuchenne mają konkretne funkcje i zostały opracowane do "zadań specjalnych". Przyjrzyjmy się pokrótce najważniejszym typom noży:




Chyba najbardziej popularny i ulubiony: tzw. nóż szefa kuchni. Nie bez powodu - jest on najbardziej wielofunkcyjny, ale nie zawsze wygodny. Operowanie nim wymaga wprawy, w przeciwnym wypadku łatwo się nim skaleczyć.




Nóż do krojenia chleba ma ząbkowane ostrze, które niczym piła jest w stanie przeciąć chrupką skórkę. Dzięki temu nie trzeba go mocno przyciskać i zgniatać pieczywa.




Do krojenia sera używamy krótszego nożyka również zakończonego ząbkami. Można też posłużyć się specjalnymi narzędziami do krojenia różnej grubości plasterków .




Nóż do krojenia pizzy to ruchome, ostre kółeczko na uchwycie, którym kroimy pizzę "jadąc" w poprzek ciasta. Sprawdza się również przy produkcji domowego makaronu, albo przy wycinaniu ciasteczek.




Tasak - prostokątny, potężny nóż działający niczym siekiera - pomocny przy przekrawaniu dużych kawałków mięsa, a nawet kości.Przy odrobinie wprawy niezastąpiony przy szatkowaniu.




W każdej kuchni jest zapewne kilka wersji nożyków do obierania warzyw - krótkich, o zwężającym się ostrzu, czasem w formie pałąka. Przydają się jesienią na grzybobraniu.




Do filetowania ryb najlepszy jest cieniutki, elastyczny nóż średniej długości z lekko wywiniętym czubkiem (co ułatwia oddzielanie mięsa od skóry i wychwytywanie ości).




Ostatnio "modne" i dostępne w wielu wykonaniach są noże ceramiczne. Ich zaletą jest niezwykła ostrość (są bardziej ostre niż najlepsze noże tytanowe!) oraz estetyczny wygląd. Nie trzeba ich ostrzyć. Niestety należy o nie szczególnie dbać, bo przy upadku, albo kontakcie z wyjątkowo twardym materiałem (np zmrożonym mięsem, kośćmi, ale także np. szklaną deską do krojenia!) mogą się pokruszyć. Noży ceramicznych nie myjemy w zmywarce.




Obecnie dostępne są innowacyjne noże i inne narzędzia krojące, które mają za zadanie ułatwiać pracę w kuchni, a często też ją zdobić. Jesteście zwolennikami tradycyjnych noży, czy korzystacie z nowości?





<<< POPRZEDNI WPIS                                                                                     KOLEJNY WPIS >>>

                                                                                                                                                                            

TANIE GOTOWANIE                                                    MAŁE CO NIECO O NASZYM CHLEBIE POWSZEDNIM
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj