Kuchnia włoska należy do najpopularniejszych i bardziej lubianych także i w Polsce. Podobnie jak i w naszej tradycji gastronomicznej włosi lubują w potrawach mącznych - makaronach, kluseczkach itp. Do tego dużo warzyw i ziół, topiony żółty ser - syte, "konkretne" jedzenie jest Polakom bliskie.




Z Włochami kojarzymy chyba przede wszystkim pizzę. Każdy lubi inną - na cienkim cieście, na grubym, skromną lub "przeładowaną"... Odmian pizzy jest mnóstwo, trudno powiedzieć, która jest typowo włoska. Najczęściej składa się z ciasta drożdżowego, pomidorowego sosu, dodatków i startego sera. Nie je się jej we Włoszech z keczupem! ;)

Ale tak naprawdę, każdy rejon Włoch ma swoją specjalność.




Jedną z nich, na dobre zadomowioną u nas, jest spaghetti. Mylnie określamy nieraz tą nazwą wszelkie makarony. Spaghetti to długie, dość grube nitki, podawane z sosem i startym serem. Najpopularniejszy jest sos boloński (pomidorowy z mielonym mięsem) i carbonara (z żółtek, boczku i sera).




Ale i inne rodzaje makaronu (pasta) są we Włoszech uwielbiane - penne, ravioli, gnocchi, lasagne czy cannelloni...




Włoska kuchnia słynie z mnogości aromatycznych ziół i przypraw. Chyba pierwszym skojarzeniem jest soczysta bazylia spotykana w wielu włoskich daniach,  np jako dodatek do mozarelli z pomidorami, albo w charakterystycznym sosie pesto




Długo by wymieniać, bo (jak piszemy wyżej), kuchnia włoska to różnorodność smaków, bogaty wybór produktów, dań, warzyw... Pewnie dlatego nie spotkaliśmy jeszcze osoby, która we włoskiej restauracji nie znalazłaby czegoś dla siebie. Choćby pysznej kawy z mini-ciasteczkiem amaretto i deseru bogów: tiramisu.




A nie wspomnieliśmy jeszcze nawet o szynce parmeńskiej, parmezanie, panna cotta, owocach morza, oliwkach, winach... Rozmarzyliśmy się: Mamy apetyt na...wszystko! :) 

A Wy co najbardziej cenicie we włoskiej kuchni?





<<< POPRZEDNI WPIS                                                                                           KOLEJNY WPIS >>>

                                                                                                                                                                               

SPOSÓB NA NIEJADKA                                                                            Książka tygodnia: HOW TO BOIL AN EGG
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj