Kuchnia niemiecka najwyraźniej ma u nas wizerunek zdominowany przez stereotypy. Wielu z Was, zapytanych o skojarzenia związane z niemieckim jedzeniem, wymieniało przede wszystkim golonkę, Kartoffelsalat i piwo ;)




Owszem, są one elementami kuchni regionalnych - niemieckie landy charakteryzują się zróżnicowaniem kulturowym, co ma oddźwięk także w kuchni. O jednolitej "kuchni niemieckiej" raczej więc nie może być mowy!

Wielu z kuchnią niemiecką utożsamia bawarską, dla której rzeczywiście charakterystyczne jest piwo i golonka (Haxe), ale nie tylko! 

Specjały bawarskie przez wielu rodaków zaliczane są do ulubionych, gdyż... przypominają nasze: dużo wśród nich potraw mącznych i mięsnych. 

Kiełbasy, knedle, kluski, Spätzle, pieczenie, wszystko polane gęstym sosem mięsnym, do tego kapusta kiszona i piwo - brzmi swojsko, nieprawda? ;)

Bawaria słynie poza tym z malowniczych precli (najróżniejszych rozmiarów), wielu rodzajów kiełbas, zapiekanego pasztetu (Leberkäse) oraz wysokogatunkowych, lokalnie warzonych piw, w tym piwa pszenicznego.

Piwa niemieckie mogą być uznane za wegańskie, bo do ich produkcji nie stosuje się surowców pochodzenia zwierzęcego! Bardzo często piwa niemieckie nie są pasteryzowane.

Nie zapominajmy, że południe Niemiec słynie z wyrobu bardzo dobrych gatunkowo win.




Niemcy to także smakosze ziemniaków we wszelkiej postaci,  a także ciężkich zup - gęstych "eintopfów", gulaszowej czy soljanki.

Rzeczywiście, wiele restauracji na terenie całych Niemiec oferuje dania rustykalne, a więc swojskie, pożywne, wysokokaloryczne. Stąd wizerunek kuchni niemieckiej jako takiej właśnie. 

Jednak Niemcy wiodą prym także w kuchni bardziej wyrafinowanej, np. pod względem różnorodności wędlin oraz wyszukanych potraw drobiowych (gęś!). Z warzyw króluje nie tylko kapusta, ale też szparagi! 




Nie każdy wie, że Niemcy mogą poszczycić się imponującą wielorakością gatunków chleba! I jeszcze większą liczbą rodzajów bułek.




Sztandarowym chyba deserem niemieckim jest szarlotka (Apfelstrudel) podawana na gorąco z lodami waniliowymi, Rote Grütze przypominająca naszą galaretkę, czy kisiel z owocami, albo Quarkkeulchen, miniaturowe pączuszki (racuszki). 

Guten Appetit! ;)
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj