Spotkanie pierwsze - KUCHNIA SYRYJSKA

Kochani, mamy dziś dla Was reportaż z pierwszego spotkania z kuchnią mniejszości narodowych, które w tym roku odbywać się będą w Gorzowie Wlkp. z okazji Roku Wielokulturowości.
Cykl spotkań w restauracji Łubu Dubu nosi nazwę "12 Smaków".
Spotkania organizowane są wraz ze stowarzyszeniem Szeroki Kąt Widzenia.




"To projekt, który ma na celu wzmacnianie wielokulturowej tożsamości Gorzowa za pomocą najbardziej uniwersalnego „języka” smaku. To właśnie smak, kulinaria, gotowanie są nośnikiem tradycji i kultury narodu, grupy etnicznej, mieszkańców regionu, a jednocześnie polem dzielenia się wiedzą, umiejętnościami, doświadczeniami, zwyczajami, w celu wzbogacenia siebie nawzajem. Kuchnia jest miejscem, gdzie karmi się nie tylko potrawami, ale też całą tradycją, wiedzą i kulturą kolejnych pokoleń, które stoją za ich powstaniem" - tłumaczy ideę cyklu Tomasz Hołyński, szef Łubu Dubu.




Raz w miesiącu kuchnie mniejszości narodowych prezentowane będą przez ich przedstawicieli zamieszkujących Gorzów i okolice. Przed nami m.in. kuchnia łemkowska, romska, niemiecka, poleska...

Za nami pierwsze spotkanie z egzotyczną kuchnią syryjską, do której przekonująco zachęcał Amil, Syryjczyk od kilkunastu zamieszkały w Polsce. Z humorem i wdziękiem, a czasem wręcz śpiewająco (dosłownie!) wyczarował dla licznie zgromadzonej publiczności liczne syryjskie smakołyki:




Pstrąga w sosie sezamowym z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy.




Falafel




Hummus




Oraz deser z pasty ryżowej z lodami i sosem truskawkowym (z dodatkiem wody różanej).

Było bardzo ciekawie, smakowicie i zachęcająco - polecamy Wam kolejne spotkania z mniejszościami narodowymi w cyklu 12 Smaków. Wypatrujcie zapowiedzi - będziemy Was informować.




<<< POPRZEDNI WPIS                                                                                   KOLEJNY WPIS >>>

                                                                                                                                                                             
MAŁE CO NIECO O NASZYM CHLEBIE POWSZEDNIM                                                          SPOSÓB NA NIEJADKA
Logowanie
nick

hasło
zarejestruj