Dziś w cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA mamy dla Was recenzję książki
"Pyszne 25" 
autorstwa Anny Starmach





Cykl "KSIĄŻKA TYGODNIA" prowadzi dla Was Laura Osęka właścicielka księgarni internetowej 
"BOOKS FOR COOKS"

Dziś nieco mniej satysfakcjonująca lektura, przez którą przebrnęła dla Was nasza recenzentka:
"Kilka dni temu na rynku książki pojawiła się pozycja gwiazdki kulinarnej, jurorki polskiej edycji MasterChefa, Ani Starmach. 
"Pyszne 25", bo o tej książce mowa, to niewielka pozycja, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak.
W tej książce znalazły się przepisy znane z programu o tym samym...

 ...czyli jak zdrowo przebrnąć przez Święta.     Święta Wielkanocne w Polsce są niezwykle barwne i radosne. Spotkania rodzinne skupiają się zazwyczaj przy stole, a z kuchni unoszą się zapachy pieczonych ciast, kiełbas i żurku.
Otoczeni magią (żeby nie powiedzieć „szaleństwem zakupowo-kulinarnym) często zapominamy, czego powinnyśmy się wystrzegać, albo co gorsza świadomie dajemy sobie dyspensę od wszelkich zasad zdrowego odżywiania się (i rozsądku).
Jak zdrowo przetrwać święta radzi nasza niezastąpiona pani dietetyk Magdalena Brzuska z poradni...



W cyklu "12 Smaków" gorzowska restauracja Łubu Dubu przedstawia co miesiąc kuchnie typowe dla mniejszości narodowych
Tym razem gotowali dla publiczności przedstawiciele mniejszości łemkowskiej.
Obecny wśród gości ksiądz Artur Graban określa kulturę łemkowską jako związaną z wsią, a kuchnię bazującą na dostępnych darach natury, z naleciałościami kultury rusińskiej i ukraińskiej.

Opowieści o historii, kulturze i języku, a także nieodzowne muzykowanie towarzyszyły wspólnemu gotowaniu i degustowaniu potraw. Jak się okazuje, głównie mącznych, sycących, okraszonych "cebulką i boczuniem" :)



Na wstępie podano...
Dziś w cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA mamy dla Was recenzję książki
"Ulubione warzywa Pana Wilkinsona" 
autorstwa Matta Wilkinsona




Cykl "KSIĄŻKA TYGODNIA" prowadzi dla Was Laura Osęka właścicielka księgarni internetowej 
"BOOKS FOR COOKS"

Mając warzywa w lodówce nierzadko zastanawiamy się nad ich możliwym wykorzystaniem, ale przekopywanie setek różnych przepisów nie jest proste i zazwyczaj łączy się ze stratą czasu
Książka Matta Wilkinsona bardzo ułatwia sprawę. Podzielono ją na rozdziały, według warzywa, któremu są poświęcone.
Na dodatek...
Mar 18 2013

Wiosna za pasem (mimo aury za oknem - ona i tak za chwilę nadejdzie!!! :), wielu z nas nastraja do popracowania nad swoją formą i sylwetką.
To bardzo dobre postanowienie i świetny czas na aktywność, pamiętajmy jednak, aby przy tym odpowiednio się odżywiać!



Światowa Organizacja Zdrowia zaleca każdej zdrowej dorosłej osobie minimum  30-minutowy umiarkowany wysiłek fizycznych przez 5 dni w tygodniu (może to być spacer, basen, lekki aerobik, rekreacyjna jazda na rowerze) lub co najmniej 20 minut wysiłku o...
Od dwóch dni dyskusje na naszych kanałach społecznościowych krążą wokół herbacianych gadżetów, a przecież to o niej samej można by dłuugo, dłuuugo opowiadać. Ograniczymy się tu do "herbacianej esencji" ;)




Anglików uważa się za największych smakoszy herbaty - ilościowo nie mają sobie rzeczywiście równych w Europie: wbrew pozorom, nie pija się tam herbaty wyłącznie o godzinie piątej, czyli w tzw. 'tea time'  ;)
do Europy przywędrowała z Chin dopiero w XVII wieku! Tam znana jest już od dobrych kilku tysięcy lat... W...



Podczas gdy większość z nas chciałaby zgubić zbędne fałdki i oponki na brzuchu, niektórzy marzą, aby na wadze był choćby jeden kilogram więcej i zadają pytanie: jak przytyć?
No właśnie, bo choć sprawa wydaje się błaha, a odpowiedź prosta: „jeść więcej”, wykonanie tego planu może nie należeć do łatwych.
O fachową poradę poprosiliśmy panią mgr Magdalenę Brzuską, Dietetyka Poradni Dietetycznej NutriArt:
Najpierw należy poszukać przyczyn niedowagi, aby wykluczyć stan...

Dziś w cyklu "KSIĄŻKA TYGODNIA" mamy dla Was recenzję książki
"Pieczenie chleba krok po kroku"
autorstwa Dana Leparda




Cykl "KSIĄŻKA TYGODNIA" prowadzi dla Was Laura Osęka właścicielka księgarniinternetowej "BOOKS FOR COOKS"


Zima trzyma, pogoda nastraja do leniuchowania z książką pod kocykiem. 
A może czytanie książek o jedzeniu nastroi nas do działania? Pomyślmy - za oknem zimno, ponuro, a w domu ciepło bijące od piekarnika (pieca?) i zapach jeszcze gorącego...



Zaświeciło, zapachniało i (jak widać nawet u nas od paru dni) zachciało nam się "zieleniny". 
W Internecie dyskusja, czy tzw. nowalijki, aby na pewno są zdrowe. A my się zastanawiamy, czy w ogóle jeszcze może być mowa o 'nowalijkach' w dzisiejszych czasach!
Według Słownika Języka Polskiego, nowalijka to "młode, wiosenne warzywo, ukazujące się po raz pierwszy w sezonie". A przecież dziś praktycznie wszystkie warzywa i owoce są dostępne w sklepach przez cały rok! Ich wartości odżywcze i smakowe, to inna sprawa, natomiast pojęcie...



Od kilku dni przedwiośnie raczy nas słońcem i nastraja pozytywnie do życia i do... zdrowego odżywiania. 
Skoro wszystko dookoła kiełkuje wzięliśmy pod lupę kiełki w kuchni!



Najpopularniejsze w naszych kuchniach, zwłaszcza w okresie przedwielkanocnym są kiełki "rzeżuchy"
Dziwi Was cudzysłów? Otóż znana nam wszystkim roślinka hodowana w najprostszy sposób w wielu domach to pieprzyca siewna. Rzeżucha jest jej potoczną nazwą, ale niepoprawną. Ale ponieważ wszyscy znamy ją jako rzeżuchę właśnie, nie czepiajmy się :)
Co wiemy o rzeżusze? Po pierwsze,...

1 2 313 Następna

Logowanie
nick

hasło
zarejestruj